Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Έντοκο το εφάπαξ βοήθημα στη διαδοχική ασφάλιση

Το εφάπαξ βοήθημα θα καταβάλλεται έντοκο για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, αναφέρει ανακοίνωση για το νόμο που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως. Επίσης, ρυθμίζονται θέματα κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου με την προϋπόθεση του χρόνου 20ετούς ασφάλισής του.

Η ανακοίνωση δημοσίευσης νόμου, που υπογράφει ..........

ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, έχει ως εξής:

Σας γνωρίζουμε ότι στο Νόμο υπ΄ αρίθμ. 3996/2011 με τίτλο «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011 περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων:

Oι διατάξεις της παραγράφου 1 του αρθ. 82 με τις οποίες προβλέπεται ότι το εφάπαξ βοήθημα θα καταβάλλεται έντοκο για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης καθώς και οι διατάξεις των παρ. 2.α. και 2.β. του αρθ. 82 με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου.

Ειδικότερα

1) Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του αρθ. 82 προβλέπεται ότι το εφάπαξ βοήθημα καταβάλλεται έντοκο (με ανατοκισμό) για όλες τις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου σε ένα ή περισσότερους φορείς που καταβάλουν εφάπαξ βοήθημα είτε θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα είτε δικαίωμα με την διαδοχική ασφάλιση.

Επίσης τίθεται ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου το αναλογούν εφάπαξ βοήθημα από κάθε φορέα, λογαριασμό, κλάδο, ή τομέα προνοίας να μην είναι μεγαλύτερο από εκείνο που θα ελάμβανε ο ασφαλισμένος με τις ισχύουσες διατάξεις του οικείου φορέα λογαριασμού, κλάδου, ή τομέα προνοίας κατά τον χρόνο συνταξιοδότησής του και με τα ίδια χρόνια ασφάλισής του σε αυτόν.

2. Με τις παρ. 2 α και β του αρθ. 82 προβλέπεται η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στους γονείς, αδελφούς/ές του θανόντος ασφαλισμένου, κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, εφόσον ο θανών είχε τουλάχιστον εικοσαετή ασφάλιση στον οικείο φορέα πρόνοιας (ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς) και δεν υπάρχουν πρόσωπα που να δικαιούνται το εφάπαξ βοήθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.