Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Νάντια Γιαννακοπούλου: Διατήρηση των Κέντρων ΟΓΕΕΚΑ ‘‘ΔΗΜΗΤΡΑ’’ Κυπαρισσίας και Φιλιατρών

Η γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι το βασικό «εργαλείο» που έχουμε στη διάθεσή μας για την αποτελεσματική αξιοποίηση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στον Πρωτογενή τομέα, προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά εργασίας.

Οι τοπικές εκπαιδευτικές δομές κατάρτισης του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Μεσσηνία, Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας και Φιλιατρών έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα σημαντικό έργο στην ενημέρωση και την κατάρτιση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας και έχουν αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα ψηφίσματα των τοπικών φορέων υπέρ της διατήρησης των Κέντρων «ΔΗΜΗΤΡΑ» του νομού Μεσσηνίας.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, συμμετέχοντες σε ............

προγράμματα κατάρτισης, προέρχονται και από τον γειτονικό νομό Ηλείας, διότι εκεί δεν υπάρχει κανένα Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και η πρόσβαση στην Κυπαρισσία είναι εύκολη.

Τα κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας και Φιλιατρών είναι 2 από τις 19 συνολικά δομές του ΟΓΕΕΚΑ που αναβαθμίστηκαν κτιριακά το 2007. Το κόστος της αναβάθμισης και των δύο δομών ανήλθε στις 810.000 ευρώ και καλύφθηκε από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006», ενώ τα λειτουργικά τους έξοδα για το 2008 ήταν 2700 ευρώ, το 2009 4400 ευρώ και για το 2010 5800 ευρώ. Μια από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Οργανισμός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συγχρηματοδότησε τις κτιριακές ανακατασκευές των Κέντρων «ΔΗΜΗΤΡΑ», είναι να διατηρηθούν για μια δεκαετία ως κέντρα κατάρτισης του Αγροτικού κόσμου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει καταλογισμός των χρημάτων και θα πρέπει να επιστραφεί το ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Φιλιατρών για 15 χρόνια περίπου στήριξε νέους αγρότες της περιοχής του μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποίησε.

Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας από το 2009 που στελεχώθηκε ως σήμερα έχει συμβάλει στην κατάρτιση και ενημέρωση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής ως εξής:

· Έχει διοργανώσει 3 ημερίδες με γνωστικά αντικείμενα Μελισσοκομία, Νέοι Αγρότες και Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Στην τελευταία μάλιστα ημερίδα εισηγήτρια ήταν η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κα Μπαζώτη-Μητσώνη Γεωργία.

· Έχει Διοργανώσει 2 ταχύρυθμα σεμινάρια μελισσοκομίας το 2010 και το 2011 με περισσότερους από 50 μελισσοκόμους σε κάθε τμήμα από όλη την Μεσσηνία αλλά και από Ηλεία και Αρκαδία.

· Την περίοδο 18-7-2011 έως 22-8-2011 υλοποιήθηκε πρόγραμμα κατάρτισης Νέων αγροτών από όλη την Τριφυλία διάρκειας 150 ωρών με αντικείμενο τα ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ.

· Υπέβαλε σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» πρόταση στο ΙΚΥ για την δράση PLM Mobility που αφορά τη μετακίνηση 19 παραγωγών θερμοκηπίων από την Τριφυλία στην Αλμερία της Ισπανίας για 15 ημέρες. Η πρόταση εγκρίθηκε και η συγκεκριμένη δράση που έχει προϋπολογισμό 52680 ευρώ υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου για τις δύο δομές που υπάρχουν στο Ν. Μεσσηνίας που ενώ κοστίζουν τόσο λίγο προσφέρουν τόσα πολλά; Θα υποχρεωθούν οι 200 Νέοι Αγρότες της Μεσσηνίας και οι 100 Νέοι Αγρότες του Νομού Ηλείας που έχουν υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα και εξυπηρετούνται από τις δομές αυτές να μεταβαίνουν στην Πάτρα ή στην Τρίπολη για την εκπαίδευσή τους βάσει του σχεδίου που ανακοινώθηκε;

2. Πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο την πρόταση των τοπικών φορέων αλλά και του συλλόγου εργαζομένων του ΟΓΕΕΚΑ να διατηρηθούν σε λειτουργία και τα δύο παραπάνω Κέντρα για τους Νομούς Μεσσηνίας και Ηλείας, το ένα με την ευθύνη των καταρτίσεων σε γνωστικά αντικείμενα Ελαιοκομίας – Αμπελουργίας- Ζωικής Παραγωγής και το άλλο με την ευθύνη της κατάρτισης στο γνωστικό αντικείμενο των Κηπευτικών;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.