Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Συμφώνησαν Κυβέρνηση – ΝΔ στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με νέες αλλαγές άρθρων

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, μετά τη συμφωνία για δύο νέα σημαντικές αλλαγές, που έγινε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικώς, επί της αρχής τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν το ΚΚΕ, ...........

ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζουν από κοινού νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

Οι συμφωνηθείσες αλλαγές που την ύστατη ώρα έφερε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, αφορούν στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και στην πλήρη κατάργηση του ασύλου, όπως ζήτησε η ΝΔ.

Η εκλογή των πρυτάνεων θα γίνεται ως εξής: Το Συμβούλιο θα κάνει την προκήρυξη, θα επιλέγει τις υποψηφιότητες 2-3 ατόμων από το σύνολο των κατατεθειμένων και οι πρυτάνεις θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται καθώς η υπουργός Παιδείας απέρριψε το αίτημα για συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων με 5%.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΛΑΟΣ απέσυρε την πρότασή του για μυστική ψηφοφορία.

«Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών», δήλωσε στη Βουλή η Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Δεν μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη», δήλωσε στη βουλή για τη συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σαφώς δεξιόστροφο, νεοφιλελεύθερο, μετανεωτερικής εμπνεύσεως και είναι απολύτως λογικό να επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση. Θα γραφτεί στα χρονικά αυτό το οποίο συνέβη σήμερα και χθες. Κατά την έναρξη της συζήτησης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγείρονται, κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την ένσταση αντισυνταγματικότητας – και ορθώς εγείρονται βεβαίως – διότι βουλευτής τους και πρώην υπουργός έχει εκθέσει με αρθρογραφία του το θέμα της αντισυνταγματικότητας και στο τέλος να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αλλά ας αφήσουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας αυτή την εξέλιξη». Επανέλαβε δε, ότι το νομοσχέδιο στερείται στοιχειώδους συνταγματικότητας.

Η συμφωνία συναίνεσης

Τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, «προανήγγειλε» ο τομεάρχης Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε ακριβώς τις δύο συμφωνηθείσες τελικά, αλλαγές προκειμένου το κόμμα του να ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία και συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά.

Νωρίτερα κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Η κ. Λούκα Κατσέλη, ζήτησε επίσης την βελτίωση του τρόπου επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων, καταθέτοντας έξι τροπολογίες.

Η Γ.Γ του ΚΚΕ

Από το βήμα της Βουλής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απάντησε στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι «όσοι είναι αντίθετοι με το δικό σας νόμο, βαφτίζονται συντηρητικοί. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και κοιτάμε μπροστά».

Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αναδιάρθρωσης των σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, «εξίσου σοβαρό όπως και η κατάργηση της δημόσιας παιδείας», ενώ μίλησε και για συστηματική προσπάθεια που γίνεται επί χρόνια, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα και τους μηχανισμούς, να βγει ένα επιστημονικό προσωπικό πλήρως υποταγμένο και ενσωματωμένο στα γρανάζια της βάρβαρης ιδεολογίας του καπιταλιστικού συστήματος.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ΕΟΚ, έκανε λόγο για φοβερό φυτώριο σκανδάλων, για τα οποία τα ίδια κόμματα, που στήριξαν αυτό το σύστημα, κάνουν σήμερα κριτική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των πανεπιστημίων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τάχθηκε κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας ότι χρόνια μεθοδεύεται αυτή η λύση. «Είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι κι άλλο το μαχητικό οργανωμένο κοινωνικό, σπουδαστικό, φοιτητικό, πανεπιστημιακό κίνημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Και το σπουδαστικό κίνημα έχει ευθύνη και η πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα, για αυτή την κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Το καταργείτε με το πρόσχημα τις καταστροφές, που κάνουν είτε άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν, είτε συγκεκριμένοι μηχανισμοί, που θέλουν να δημιουργήσουν ανοχή για κατάργηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.