Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Αλλάζουν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Αναπροσαρμογή προστίμων για τα αυθαίρετα με κοινωνικά κριτήρια επιλέγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχεδιάζοντας την ελάφρυνση του κόστους τακτοποίησης για την πρώτη κατοικία, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και αυξάνοντας τα πρόστιμα σε περιοχές με ακριβή αντικειμενική αξία όπου εντοπίζονται και μεγάλης κλίμακας παρανομίες.

Το «χαράτσι» δεν θα γλιτώσουν οι ........

ιδιοκτήτες ούτε από τις εισφορές του ΙΚΑ αφού το αίτημα του ασφαλιστικού οργανισμού να έχει «μερίδιο» από τα έσοδα της αυθαίρετης δόμησης φαίνεται να ικανοποιείται από το ΥΠΕΚΑ.

Μελετάται ο τρόπος που θα γίνει, εάν δηλαδή θα είναι ξεχωριστή η πληρωμή ή εάν θα ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο πρόστιμο και εν συνεχεία θα γίνει συμψηφισμός από το υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας. Ενδέχεται πάντως οι απαιτήσεις του ΙΚΑ για την πληρωμή των χαμένων εισφορών από την μη έκδοση οικοδομικών αδειών να ανεβάσουν το κόστος.

Το σχέδιο νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εισέρχεται στην τελική ευθεία καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να περάσει από δεύτερη ανάγνωση από την αρμόδια επιτροπή της βουλής με στόχο να εισέλθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις ρυθμίσεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο συζητά να ενδώσει και στις πιέσεις που δέχεται από τους κατασκευαστές αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων για ένταξη στην ρύθμιση και ημιυπαίθριων χώρων που κατασκευάστηκαν με οικοδομική άδεια μετά τις 2 Ιουλίου του 2009 που ήταν με βάση το νόμο Μπιρμπίλη το όριο για να μπορεί να μπει κάποιος στην ρύθμιση.

Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ανάλογα της αυθαίρετης δόμησης που είναι πιο τσιμπημένα σε σχέση με τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους, που αφορούν τα ακίνητα έως και τις 2 Ιουλίου του 2009 και θα τακτοποιηθούν με νεώτερη απόφαση του ΥΠΕΚΑ έως τις 31 Οκτωβρίου του 2010 για δημοσιονομικούς λόγους.

Το ΥΠΕΚΑ, δέχεται πιέσεις να ενταχθούν στην ρύθμιση και αυθαίρετα κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2010 που η υφιστάμενη ρύθμιση απαγορεύει.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες είναι ότι από τις 1 Ιανουαρίου του 2012 δεν θα μπορεί να γίνεται καμία μεταβίβαση ή πώληση εάν δεν υπάρχει πιστοποιητικό «καθαρότητας» του ακινήτου ότι δεν έχει πολεοδομική εκκρεμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.