Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Στη Βουλή οι άδειες δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές στη «Διαύγεια»

Εξορθολογισμός του καθεστώτος αδειών στο Δημόσιο, επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και ενίσχυση του προγράμματος της «Διαύγειας», είναι ορισμένες από τις βασικές τομές που εισάγει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», το οποίο κατατίθεται σήμερα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στη Βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:.....


Μία ακόμα σημαντική καινοτομία αφορά στο γεγονός ότι – σε εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης – το εν λόγω σχέδιο νόμου θα είναι άμεσα εκτελεστό μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς δεν χρειάζεται να εκδοθούν Π.Δ. ή Υπουργικές Αποφάσεις.

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζεται μια σειρά θεμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται αδικίες απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

Άδειες

Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.

Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Πειθαρχικά Συμβούλια

Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Διαύγεια

Με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη – ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, αποκτώντας κανονιστική σημασία, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.

Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο.

Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.