Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αποζημιώσεις και πάλι στους δημοτικούς συμβούλους λόγω εκλογών

Κίνητρο για τη συμμετοχή υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις επερχόμενες εκλογές, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών με διάταξη που πρόκειται να περιληφθεί στον αντι-καλλικράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διάταξη το υπουργείο επαναφέρει την......

αποζημίωση ανά συνεδρίαση για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, που είχε διακοπεί με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (4093/12) από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως οριζόταν στο νόμο 4093/12: «από 1.1.2013, τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής και των λοιπών επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων των δήμων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν.3852/2010 (Α” 87) δε λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των ανωτέρω οργάνων.»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο σκεπτικό, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση, τονίζεται ότι είναι εύλογη η επαναφορά της αποζημίωσης που να καλύπτει τουλάχιστον εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων καθώς σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται αντικίνητρο για τη συμμετοχή τους με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις.

Τι προβλέπουν τα δύο άρθρα

Συγκεκριμένα, τα δύο άρθρα που προβλέπονται στο αρχικό νομοσχέδιο που αποσύρθηκε και αφορούν τους δημοτικούς συμβούλους (σ.σ. προβλέπονται αντίστοιχα και για τους περιφερειακούς), προβλέπουν:

- «Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, τα οποία μετέχουν στις συνεδριάσεις του δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις μέχρι και δεκαπέντε συνεδριάσεις το χρόνο. Η αποζημίωση αυτή είναι ίση με ποσοστό επί των μηνιαίων εξόδων παράστασης του δημάρχου.».

-«Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, τα οποία μετέχουν στις συνεδριάσεις της δικαιούνται αποζημίωση για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις μέχρι και δεκαπέντε συνεδριάσεις το χρόνο.»

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.