Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πεοποννήσου

«Παραμένουμε πιστοί στους σταθερούς άξονες του αναπτυξιακού μοντέλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τους έχουμε θέσει, προτεραιότητα των οποίων αποτελεί η ανάπτυξη του ενεργειακού περιβάλλοντος και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τίτλο «Ενέργεια και Περιβάλλον: Προοπτικές Ανάπτυξης» στην Τρίπολη την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης κατά την τοποθέτησή του..............

έθιξε καίρια ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, σε μια δύσκολη περίοδο. «Όπως πολλές φορές έχω τονίσει η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στη χώρα ήταν ο Καλλικράτης και η δημιουργία του θεσμού των Περιφερειών. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και, το κυριότερο, οι παρενέργειά της, το face loss της χώρας, μπορούν να αντιστραφούν μόνο μέσα από τις αιρετές Περιφέρειες» τόνισε ο κ. Τατούλης.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη η κεντρική κυβέρνηση θα ασχολείται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, την ίδια στιγμή που οι Περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περιφερειακές οικονομίες και να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Πέραν τούτου για την ανατροπή του face loss της χώρας η κεντρική κυβέρνηση θα έπρεπε να δαπανήσει τεράστια ποσά για επενδύσεις, τα οποία δεν διαθέτει, σε αντίθεση με τις Περιφέρειες, οι οποίες μπορούν να βγουν επιθετικά στη διεθνή κοινότητα και να το πράξουν με πολύ μικρότερο κόστος.
Την Ευρώπη των Περιφερειών έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ως το εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μοντέλο που θα έπρεπε να υιοθετηθεί και για τη χώρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες να αποτελέσουν το μοχλό αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο πρωτόκολλο συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου η ΡΑΕ να αποτελέσει τον επιστημονικός σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα θέματα ενέργειας, αλλά και στη θέσπιση σταθερών κανόνων του επενδυτικού περιβάλλοντος για τον τομέα αυτό, σε αντιστάθμισμα της απουσίας χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Ο κ. Τατούλης έκανε μνεία για το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Θαλάσσια Πλωτή Αιολική Ενέργεια, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ο οποίος θα έχει κεντρικό ρόλο και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι για πολλές δεκαετίες έχει προσφέρει λύσεις στο ενεργειακό ζήτημα της χώρας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της περιβαλλοντικής λειτουργίας του. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εκπονήσει μια επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία της λειτουργίας του εργοστασίου.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου μεταφοράς ενέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όχι μόνο για να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος της Πελοποννήσου, αλλά και για να αναπτύξει το γεωπολιτικό της προφίλ στο Μεσογειακό χώρο μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης.

«Σύμφωνα με το σχεδιασμό μας τα επόμενα πέντε χρόνια φιλοδοξούμε να παράγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πάνω από 80000 MW, καθιστώντας αυτάρκη την Πελοπόννησο και καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σεβόμενοι πάντα τις ανάγκες και τις ευαισθησίες για την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να δημιουργήσει δικό της χαρτοφυλάκιο εγγυοδοσίας των επενδύσεων, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σταθερού και ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος.
Πέραν τούτων ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την ολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του ανταγωνιστικού διαλόγου και επίκεινται τα τεχνικά δελτία για την κατάθεση των οικονομικών προσφορών. Το σχέδιο αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που υιοθέτησε το οικονομικό μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και τον ανταγωνιστικό διάλογο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί πιλότο για τη χώρα και είναι αυτό που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί και για την Αττική.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης έκλεισε την τοποθέτησή του απευθύνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις να μην περιμένουν μεσσίες για τη σωτηρία της χώρας, «γιατί μόνη ελπίδα αποτελούν οι ίδιοι οι πολίτες. Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι αυτός ο τόπος τελείωσε. Υπάρχουν ανεξάντλητες δυνάμεις που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, είναι έτοιμες ωστόσο και δηλώνουν πάντα παρούσες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.