Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μείωση στα 30 εκατ. ευρώ της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου προβλέπει το "Μνημόνιο 3" από το 2013

Τις βιαιότερες αλλαγές που έχει δεχθεί ο αγροτικός κλάδος μετά την μεταπολίτευση φαίνεται ότι φέρνει το καινούργιο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το λεγόμενο «Μνημόνιο 3») που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις είναι η μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ στους αγρότες κατά 130 εκατ. ευρώ.
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέχρι σήμερα το ποσό που ......

δινόταν στους παραγωγούς κυμαίνεται στα 160 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σημαίνει ότι από το 2013 θα δοθούν στους παραγωγούς μόλις 30 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα στελέχη της Τρόικας από την αρχή των διαπραγματεύσεων είχαν επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση την αναγκαιότητα να καταργηθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς θεωρούν ότι «αποτελεί εστία λαθρεμπορίου». Όσον αφορά την Επιστροφή του ΕΦΚ για την χρονιά που διανύουμε μετά την πρώτη δόση (50%) η οποία έφτασε τα 81.581.038 ευρώ αναμένεται η εξόφληση η οποία ωστόσο δεν θα δοθεί νωρίτερα από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ.

έβαια, η δραματική αυτή εξέλιξη δεν είναι και η μοναδική που θα πλήξει το αγροτικό εισόδημα αφού ραγδαίες αλλαγές αναμένονται (από το 2013) στη φορολογία των αγροτών όπως η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ, η κατάργηση δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ και μια σειρά άλλων επώδυνων μέτρων.

Αναλυτικά, το «Μνημόνιο 3» αναφέρει τα εξής για τους αγρότες:

Μείωση των επιστροφών φόρου στους αγρότες(ΦΠΑ): 152 εκατ. ευρώ.
Μείωση της επιδότησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ: 130 εκατ. ευρώ.
Κατάργηση δώρων στις κύριες συντάξεις ΟΓΑ 717 εκατ. ευρώ.
Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένων ΟΓΑ 90 εκατ. ευρώ.
Μείωση ειδικών προγραμμάτων γεωργίας 25 εκατ. ευρώ.
Επίσης 417 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ ως εισφορές στα ταμεία τους και συγκεκριμένα 149 εκατ. ευρώ το 2013, 20 εκατ. ευρώ το 2014, 204 εκατ. ευρώ το 2015 και 44 εκατ. ευρώ το 2016.
Από το 2013 καταργείται το αφορολόγητο για τους αγρότες που θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με πιθανότερο συντελεστή το 13%.
Από το 2013 φορολογούνται τα αγροτεμάχια.
Από το 2013 αυξάνεται το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος.


agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.