Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Πόλεμος ξέσπασε στη Μεσσηνία για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

Στα δύο έχει χωριστεί η Μεσσηνία για το ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα».

Η μία πλευρά θέλει επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλη τη Μεσσηνία, ενώ η άλλη θέλει να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνει η ζώνη στην παλιά επαρχία Καλαμάτας.
Έντονα δυσαρεστημένο με.......

αυτή την αντιπαράθεση φαίνεται να είναι το ΥπΑΑΤ, την στιγμή που ο φάκελος με τις επιστημονικές απαντήσεις της ΕΑΣ Μεσσηνίας στις ενστάσεις που υπήρξαν θα σταλεί στις Βρυξέλλες. Άμεση είναι η αντίδραση και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που χαρακτήρισε άκαιρη την οποιαδήποτε συζήτηση για το ΠΟΠ τώρα που η επέκτασή του είναι στο τελικό της στάδιο. «Η κίνηση αυτή είναι σε λάθος χρόνο», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αλευράς και προσθέτει: «Ο φάκελος για επέκταση του ΠΟΠ έχει προχωρήσει στην ΕΕ και είναι στη φάση της τελικής έγκρισης και οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι αυτή τη στιγμή άκαιρη».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση από την ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Είναι ένα αίτημα διαχρονικό των παραγωγών του νομού. Με αυτή την απόφαση θα καταφέρουμε να έχουμε ένα ελαιόλαδο ΠΟΠ που θα έχει την μεγαλύτερη ποσότητα στην ΕΕ και θα τυποποιούνται περίπου 15.000 – 20.000 τόνοι, ενώ η επαρχία Καλαμάτας σήμερα παράγει μόνο 5.000 τόνους».

Ο «εμφύλιος πόλεμος» ξεκίνησε όταν έστειλε επιστολή ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Γυφτέας, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας απόσυρση της επέκτασης της ζώνης. Το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι με αυτή τη διαδικασία θα επιτραπεί τυποποίηση του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε ολόκληρη την χώρα. Παράλληλα κατηγορεί την Ένωση Μεσσηνίας ότι χειρίστηκε μέχρι σήμερα το θέμα με αναποτελεσματικό τρόπο.

Από την πλευρά της η Ένωση Μεσσηνίας υποστηρίζει ότι η επέκταση θα φέρει σε ετήσια βάση στο νομό και στους Μεσσήνιους παραγωγούς επιπλέον 35 εκατ. ευρώ. «Σήμερα 19 επιχειρήσεις που τυποποιούν ΠΟΠ «Καλαμάτα» είναι εγκατεστημένες εκτός του Νομού Μεσσηνίας», επισημαίνει και θεωρεί προσχηματικό το επιχείρημα του Επιμελητηρίου για την απόσυρση της επέκτασης.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στους κόλπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς ο επιχειρηματίας Ηλίας Κανάκης, ζητεί να συζητηθεί το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Γυφτέα ότι έστειλε την επιστολή χωρίς να συνεδριάσει το Τμήμα Εξαγωγών.

Σε ερώτηση που απεύθυνε ο ΑγροΤύπος προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτριο Μανιάτη, για τον αν τον εκφράζει η επιστολή που υπογράφει ο κ. Δημήτριος Γυφτέας, δεν μας δόθηκε κάποια απάντηση.

Στο πεδίο της μάχης για το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα» μπήκαν την Παρασκευή (17 Μαΐου) και οι δήμαρχοι. Συγκεκριμένα με κοινή ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, τάσσονται υπέρ της επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ «Καλαμάτα». Όμως, την ανακοίνωση αυτή δεν την υπογράφουν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, επειδή επέλεξαν να στηρίξουν όσους δεν θέλουν να επεκταθεί η ζώνη του ΠΟΠ εκτός των ορίων της πρώην επαρχίας Καλαμάτας.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίστηκε με επιστολή του Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), που εκφράζει «τις σοβαρές ανησυχίες του για τις αντιδράσεις εθνικών φορέων και παραγόντων άλλων χωρών μέσω ενστάσεων κατά της επέκτασης της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης της ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα και της τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα». Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, δήλωσαν ότι δεν διαφωνούν με την επέκταση του τίτλου σε όλο το νομό, αρκεί να διασφαλιστεί ότι η τυποποίηση του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα» θα γίνεται αποκλειστικά εντός των ορίων της Μεσσηνίας.

Αγεροτύπος