Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Υιοθετήθηκαν πολλές προτάσεις του Δ. Κουσελά στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Ζήτησε επίσπευση της έγκρισης για τα πολεοδομικά σχέδια Βέργας-Μαντινείας-Ασπροχώματος.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, για την υιοθέτηση, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λύσεων σε προβλήματα που του είχε εκθέσει στη συνάντησή τους στο Υπουργείο στις 29-8-2011, με βελτιώσεις στο σ.ν. «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων, σε συνάρτηση με τη δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, ο Υπουργός έδωσε λύση στο αίτημα..........

να υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης τυχόν αυθαίρετων κατασκευών σε περιοχές εντός οικισμών που έχουν χαρακτηρισθεί Natura ή σε ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων, με ρητή πρόβλεψη στο νομοσχέδιο ότι αυτά μπορούν να τακτοποιηθούν, εφόσον κατά τον χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, δεν απαγορευόταν η δόμηση σε αυτές.

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση του σ.ν. στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα.

«Με το σχέδιο νόμου που συζητάμε επιχειρείται να χαραχθεί «κόκκινη γραμμή» για την αυθαίρετη δόμηση και παράλληλα να αντιμετωπισθούν η απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών αδειοδότησης και η διευθέτηση της αυθαίρετης δόμησης, που αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Τα σύνθετα προβλήματα των υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης παρέμειναν χρόνια τώρα άλυτα, αναπαράγοντας ασάφειες, αδιαφανείς συναλλαγές, αλλά και νέες γενιές αυθαιρέτων. Όμως, η Πολιτεία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που επί δεκαετίες αναπαρήγε και διαιώνιζε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. (…)

Ιδιαίτερα θετικές, σε αυτό το πλαίσιο, είναι οι βελτιώσεις των αρχικών ρυθμίσεων, με την εισαγωγή κοινωνικού συντελεστή για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και με χαμηλό εισόδημα, η εισαγωγή συντελεστή παλαιότητας για αντίστοιχα χαμηλότερο πρόστιμο, όπως και η με προϋποθέσεις ένταξη, κύριε Υπουργέ –και είναι προς τιμή σας που το δεχθήκατε- μιας σειράς περιοχών, που είχαν μείνει έξω από τις αρχικές προβλέψεις αυτού του νομοσχεδίου. Για τη Μεσσηνία περίπου το 33% των περιοχών θα έμενε εκτός ρύθμισης, εάν δεν κάνατε αυτές τις βελτιώσεις.

Εδώ, όμως, να παρατηρήσω ότι μένουν εκτός ρυθμίσεων 850 παραδοσιακοί οικισμοί και 24 πόλεις, που διαθέτουν τμήματα παραδοσιακών οικισμών. Σε αυτούς τους οικισμούς, όσοι πολίτες έχουν προβεί σε κάποιες πολεοδομικές αυθαιρεσίες, δεν θα μπορούν να τις τακτοποιήσουν, ούτε να πουλήσουν το ακίνητό τους. Γνωρίζω ότι το ξέρετε το θέμα αυτό, σας άκουσα να μιλάτε για ευαισθησία στην αντιμετώπισή του, λόγω και των προβλημάτων από πλευράς του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω να πιστεύω ότι στην κατ’ άρθρο συζήτηση, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή αμέσως μετά, θα βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί και αυτό το ζήτημα, που αφορά όπως είπα αυτές τις πόλεις, αλλά και το Νομό μας, τη Μεσσηνία.

Θεωρώ εξίσου αναγκαία την αποκατάσταση των διαφυγουσών εισφορών που είχαν, λόγω της αυθαίρετης δόμησης, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την απόδοση σε αυτά μέρους των προστίμων που τους αναλογούν. Από την πλευρά σας υπήρξε ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα, με το 15%, που απ’ ότι δεσμεύεστε, θα αποδίδεται στο ΙΚΑ. Να παρατηρήσω, όμως, ότι αυτό το ποσό θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο. Εκείνο, όμως, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, κύριε Υπουργέ, είναι να προχωρήσετε στη διασύνδεση του ΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων με τις Πολεοδομίες, προκειμένου να σταματήσει η άνευ προηγουμένου εισφοροδιαφυγή.

Πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, αυτές οι ρυθμίσεις συμβάλλουν και σε άντληση εσόδων σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την πορεία της χώρας. Όσοι, όμως, εδώ μίλησαν για εισπρακτική ρύθμιση, νομίζω ότι αδικούν το νομοσχέδιο. Παραβλέπουν ότι με αυτό διασφαλίζονται κατ’ αρχήν ξεκάθαροι κανόνες και διαφάνεια, η οποία,- να το υπογραμμίσω κύριε Υπουργέ-, πρέπει να πάρει γενικευμένα χαρακτηριστικά. Προτείνω, μάλιστα, όλες οι πολεοδομικές άδειες από τώρα και στο εξής να αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Αυτό θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Εξασφαλίζονται, επίσης, σημαντικά αντισταθμίσματα για το περιβάλλον, με την αξιοποίηση των προστίμων στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού ελέγχου, τη σαφή διάκριση περιπτώσεων και με αυστηρές ποινές για ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις όσων ενέχονται στις σχετικές διαδικασίες ή συναλλαγές.

Στο άρθρο 23 παρ.4 προβλέπονται από τη μια υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών και από την άλλη βεβαιώσεις των μηχανικών. Προτείνω να αντικατασταθούν οι βεβαιώσεις που προβλέπεται να δίνουν οι μηχανικοί, με υπεύθυνες δηλώσεις του νόμου 651.

Τέλος, να ζητήσω την επίσπευση της έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στη Μεσσηνία έχουμε τρεις περιοχές, της Βέργας, της Μικράς Μαντινείας και του Ασπροχώματος, στις οποίες εδώ και δέκα- δεκαπέντε χρόνια εκκρεμεί η έγκριση των πολεοδομικών σχεδίων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο γνωρίζετε και προσωπικά και το οποίο θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να τακτοποιηθεί. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.