Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Όταν έσπασε ο καθρέφτης που τόσα χρόνια αντανακλούσε τη ζωή, όλα τα –μικρά ή μεγαλύτερα- θραύσματα του γυαλιού, ένιωσαν πως δε θα ξανασμίξουν ποτέ.
Έτσι, το καθένα τους ξεχωριστά, αποφάσισαν να κρατήσουν μια στιγμή από τις τόσες που είχαν φυλάξει στη μνήμη τους.
Μα... έχει μνήμη ο καθρέφτης; Γιατί, μήπως έχει μνήμη η ζωή; Οι άνθρωποι έχουμε τη μνήμη, και οι ζωές μας τη μεταφέρουν.

Κάποτε, κάποιος επιχείρησε να επανορθώσει τη ζημιά, όμως .........

έβαλε τα κομμάτια με λάθος τεχνική. Τότε, γειτόνεψαν η γοητεία με την υστερία, η μάταιη δόξα με τη νεότητα, η ελπίδα με την παραίτηση, η υποψία με τη βραδύτητα, η αγάπη με την εκδίκηση, ο έρωτας με το τέλμα ( που ανάποδα διαβάζεται : Άμλετ), η ύπαρξη με το τίποτα. Η αλήθεια έμεινε μακριά από την ευγένεια, και το συμφέρον πιάστηκε σφιχτά χέρι – χέρι με το φόβο.
Το θάρρος, πουθενά δε βρήκε τη θέση του.
Μια στατιστική ζαριά. Ένας λαβύρινθος. Μια παρτίδα με άγνωστους κανόνες, όπου κανείς δεν ξέρει ποιός είναι ο αντίπαλος, ούτε τι έχει ποντάρει, ή ποιο είναι το στοίχημα. Μικρά διεστραμμένα σχήματα σαν κοφτεροί εφιάλτες, που ανασυνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, φτιαγμένο από μοναχικά θλιβερά αναμασήματα. Ανελέητα αταίριαστες συνιστώσες μιας άσκοπης αναζήτησης.
Ρωγμές γύρω από τις οποίες οργανώνεται η ζωή, με πικρές λογομαχίες, με μικροεντάσεις, με ψιθύρους και υπονοούμενα.

Ρωγμές είδαν, όσοι προσπάθησαν να διορθώσουν τον εαυτό και την εμφάνισή τους σε τούτο τον καθρέφτη. Είδαν ένα είδωλο παράταιρο και διατετμημένο. Είδαν το κάτοπτρο να εκτοξεύει φως γεμάτο αυλακιές, να χαρακώνει έναν εαυτό γεμάτο αντιφάσεις.
Και πουθενά δεν είδαν λίγη δύναμη για να ξαναμπούν οι ψηφίδες στη σειρά τους.
Μια ανάγκη για παρηγοριά τους κυρίευσε και το ένστικτο αντέδρασε άμεσα. Η χειρολαβή που χρειάζονταν ήρθε διά της ακοής. Ένα ραδιόφωνο μακρινό, εκείνη την ώρα τραγουδούσε “Χόρεψε αγαπούλα μου... παραμύθι πούλα μου” !


..το δώρο της ζωής, μας προσφέρεται χωρίς οδηγίες χρήσης, και ο καθένας –δια της συμπεριφοράς- γράφει τις δικές του..

Από το πρόγραμμα της τελευταίας παράστασης του Τ.Ε.Θ.
Για την αντιγραφή
Νίκος Αντωναρόπουλος

Υ.Γ. : Το Τ.Ε.Θ. δημιουργήθηκε πριν από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.