Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση είναι κάθε είδους προσβολή (λεκτική, οπτική, σωματική) της γενετικής αξιοπρέπειας. Θύματα της είναι ανήλικα και ενήλικα άτομα. Το αποτέλεσμα της προκαλεί πόνο, φόβο, ντροπή, ενοχές και γενικότερα ψυχολογικά τραύματα, ενώ δύσκολα γίνεται γνωστή από το άτομο που την έχει υποστεί.

Αίτιοι τέτοιων .....

συμπεριφορών και πράξεων μπορεί να είναι άτομα που έχουν βιώσει επαναλαμβανόμενη σεξουαλική κακοποίηση ή άτομα που έχουν ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις άτομα από την οικογένεια, από το ευρύτερο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, μπορεί να είναι και άγνωστοι ως προς την οικογένεια και έχουν προσεγγίσει το παιδί μέσω διαδικτύου. Περιστατικά, βέβαια, έχουν καταγραφεί και για άτομα που προσέγγισαν τα παιδιά έξω από το σχολείο ή σε χώρους που πήγαιναν αυτά και τα παρενόχλησαν, όταν δεν ήταν υπό την επίβλεψη του κηδεμόνα.

Οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους, είναι χρήσιμο από τη νηπιακή ηλικία να τους μάθουν τον κανόνα του εσώρουχου. Αυτός ο κανόνας περιλαμβάνει, πρώτον τη συζήτηση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά για θέματα που τα απασχολούν γύρω από το σώμα τους. Δεύτερον, αφορά την ενθάρρυνση των παιδιών να λένε ΟΧΙ σ’ αυτούς που θέλουν να τα αγγίξουν σε σημεία, που θα τα κάνουν να αισθανθούν ντροπή, φόβο και αποστροφή. Τρίτον, είναι αποδοτικό τα ανήλικα άτομα να καταλάβουν πως υπάρχουν καλά και κακά μυστικά. Καλά είναι αυτά που τα κάνουν να αισθάνονται όμορφα ή τουλάχιστον ήρεμα, ενώ κακά είναι αυτά που τα κάνουν να νιώθουν θλίψη, αναστάτωση και φόβο, γι’ αυτό χρειάζεται να τα μοιράζονται με αυτούς που νιώθουν οικεία.

Επιπλέον, η οικογένεια οφείλει να ελέγχει τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται ένα παιδί στο διαδίκτυο και να του εξηγήσει τους κινδύνους που κρύβει η επικοινωνία με αγνώστους. Αν οι γονείς δυσκολεύονται με τη χρήση του διαδικτύου μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός τεχνικού για να «κλειδώσει» κάποιες ιστοσελίδες, που είναι ύποπτες ή επικίνδυνες. Πάντως είναι καλό ο υπολογιστής να μη βρίσκεται στο δωμάτιο του παιδιού, αλλά σε ένα χώρο του σπιτιού, που έχουν εύκολη πρόσβαση οι γονείς ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, δεν πρέπει η οικογένεια να εμπιστεύεται τη φύλαξη των παιδιών ή την απασχόληση τους σε άτομα που δεν τα γνωρίζει πολύ καλά. Πρέπει να είναι σίγουρη η οικογένεια για την ηθική των ανθρώπων, που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.
Κάτι σημαντικό όσον αφορά το διαδίκτυο είναι τα σύμβολα των παιδόφιλων, που εμφανίζονται σε κάποιες ιστοσελίδες και έχουν δοθεί από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος προς ενημέρωση όλων.

Τα σύμβολα, που είναι κοινά για τους παιδόφιλους, για να επικοινωνούν μεταξύ τους είναι τα παρακάτω:



Οπότε, μεγάλη προσοχή αν πέσει στην αντίληψη σας κάποιο από τα παραπάνω σύμβολα.
Είναι χρήσιμο οι γονείς μαζί με τα παιδάκια τους να παρακολουθήσουν το βίντεο «Τα μυστικά της Νίκης», που θα το βρουν στο διαδίκτυο, καθώς αυτό δημιουργήθηκε για να ενημερώσει παιδιά και γονείς για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΥ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.