Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αλλάζει το κλίμα - Ξαφνικό «κύμα» επενδύσεων στην Ελλάδα

Η εγκατάσταση της Coca Cola, της Nokia αλλά και το ενδιαφέρον τεσσάρων επενδυτικών σχημάτων για τα ξενοδοχεία του «Αστέρα» σηματοδοτούν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της χώραςΜε ένα ξαφνικό μπαράζ επενδύσεων που ανακοινώθηκαν χτες η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολυεθνικών εταιριών και διεθνών επενδυτών.

Η Coca Cola η .....

Nokia και το ενδιαφέρον 4 επενδυτικών σχημάτων για τα ξενοδοχεία του Αστέρα στο Καβούρι δείχνουν, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες ,ότι οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να «βλέπουν» μετά από χρόνια ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και καταρτισμένο προσωπικό για να εγκαταστήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην χώρα μας δημιουργώντας εκατοντάδες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες. Αν σε αυτές τις επενδύσεις προστεθούν και αυτές που έχουν ανακοινωθεί παλαιότερα όπως της Philip Morris , της ZTE της Unilever κ.α. τότε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αποκτά διαστάσεις που θα ζήλευαν πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ας δούμε αναλυτικά ποίες είναι οι τρεις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Η επένδυση της COCA COLA

Την εγκατάσταση στην Αθήνα του νέου Κέντρου Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη ανακοίνωσε την Τρίτη η Coca Cola.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, η απόφαση αυτή αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία. Την επιστολή με την οποία γνωστοποιούν την επιλογή αυτή στον πρωθυπουργό, υπογράφουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας «The Coca Cola Company», κ. Muhtar Kent και ο πρόεδρος της επιχειρησιακής μονάδας Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης κ. Νίκος Κουμέττης.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative».

Τονίζεται ακόμη ότι η εγκατάσταση του Κέντρου στην Αθήνα «αντικατοπτρίζει την πίστη μας στις δυνατότητες της Ελλάδας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και στην προστιθέμενη αξία των ιδιαίτερων ικανοτήτων των Ελλήνων» και προστίθεται: «Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει της τεχνογνωσίας και της γλωσσικής κατάρτισης που διαθέτουν οι Έλληνες, αλλά και της δυνατότητάς μας να συνεισφέρουμε στην κοινωνία προσφέροντας ελκυστικές και υψηλού επιπέδου θέσεις απασχόλησης σε νέους ταλαντούχους Έλληνες στον αναπτυσσόμενο τομέα της κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας».

Η λειτουργία του κέντρου που θα αποτελέσει το διοικητικό και επιχειρησιακό κέντρο για τις δραστηριότητες διαδικτυακής και κοινωνικής δικτύωσης της Coca Cola στην περιοχή προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2014 ώστε με την πλήρη ανάπτυξή του το 2015 να καλύπτει 23 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Η επένδυση της Nokia Nokia Solutions and Networks

"Η προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις είναι το κλειδί. Και η κίνηση της NSN στέλνει ένα μήνυμα. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μπορούμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σε εκδήλωση για την έναρξη των νέων δραστηριοτήτων του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Nokia Solutions and Networks στην Αθήνα.

Η κίνηση της NSN, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Απριλίου και υλοποιείται σε νέες
εγκαταστάσεις, συνεισφέρει 150 θέσεις εργασίας, κυρίως μηχανικών λογισμικού. Από αυτές οι 110 αφορούν σε νέες προσλήψεις και οι υπόλοιπες σε εσωτερικές μετακινήσεις αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της Φιλανδικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας,κ. Γιάννης Βρούτσης, οι προσλήψεις ανέργων έγιναν με την πιλοτική αξιοποίηση κοινοτικών μηχανισμών και την ενίσχυση της μισθολογικής δαπάνης, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία μπορεί κάποιος να επενδύσει με ασφάλεια και να δημιουργήσει. Η κίνηση της NSN είναι μια πρόκληση για την Πολιτεία. Να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πολιτικές που αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου τους δυο υπουργούς ξενάγησε ο διευθύνων σύμβουλος της NSN στην Ελλάδα, κ. Σάκης Εξαρχος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια συνολική επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πλέον η δυναμικότητα του ανέρχεται στους 580 εργαζόμενους. "Ο προσανατολισμός του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Nokia Solutions and Networks στην Ελλάδα είναι εξαγωγικός. Κάποιες λύσεις τεχνολογίας που αναπτύσσουμε εδώ επιστρέφουν στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών αφού ενσωματωθούν στα προϊόντα της εταιρείας", διευκρίνισε ο κ. Εξαρχος.

Το κέντρο τεχνολογίας στην Αθήνα ανήκει στον τομέα παγκόσμιων δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης της NSN. Ιδρύθηκε το 1990 και φιλοξενεί εργαστήρια που παρέχουν προηγμένες δυνατότητες ανάπτυξης λογισμικού, για ορισμένα από τα κορυφαία προϊόντα της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την εξαγορά του Αστέρα της Βουλιαγμένης

Τέσσερα σχήματα (Colony Capital- Dolphin, TΕΜΕΣ, AGC και Lamda Development) υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευτική προσφορά για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στη δεύτερη φάση είχαν προκριθεί 13 επενδυτές αλλά στην πορεία προέκυψαν συμμαχίες, με επικεφαλής ξένες εταιρείες και τις ελληνικές να έχουν μειοψηφική συμμετοχή.

Το Colony Capital που συνέπραξε με την Dolphin Capital, είναι ένα αμερικανικό fund που διαχειρίζεται επενδύσεις σε ακίνητα άνω των 50 δισ. δολαρίων, η ΤΕΜΕΣ ανήκει στον όμιλο Κωνσταντακόπουλου που έχει το Costa Navarino στη Μεσσηνία, η AGC Equity Partners είναι εταιρεία αραβικών συμφερόντων με γραφεία σε Λονδίνο, Ντουμπάι και Βηρυτό, και η Lamda Development έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με τον τουρκικό όμιλο Dogus.

Ως προς το οικονομικό σκέλος των προσφορών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος θα υπολογισθεί με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία (με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 265 εκατ. ευρώ) αλλά και από το μεγάλο πλεονέκτημα που δίνεται στους επενδυτές για την κατασκευή τουριστικών κατοικιών δίνοντας μεγάλη υπεραξία στην επένδυση.

Πάντως θα είναι κάτω από 500 εκατ. αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

protothema.gr



3 σχόλια:

  1. ΣΩΘΗΑΜΕ!!!
    ΣΩΩΘΗΚΑΜΕ!!!
    ΣΩΘΗΚΑΜΕ!!!
    Τώρα θα ζήσουμε σαν βασιλιάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Το επίπεδο του λεξιλογίου σου και το υβρεολόγιο που χρησιμοποίησες να πας να το γράψεις αλλού.
      Το σχόλιο σου ήταν για τα σκουπίδια. Και εκεί πήγε.

      Διαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.