Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ψωμί με το ζύγι και πώληση φαρμάκων από τα σουπερμάρκετ, προανήγγειλε ο Χατζηδάκης

Ψωμί με το ζύγι, πωλήσεις μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων αλλά και παρεμβάσεις στην αγορά φρέσκου γάλακτος προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την άρση στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά.

Στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, περιλαμβάνεται δέσμη 329 προτάσεων για την άρση στρεβλώσεων στην αγορά στους τομείς του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τον ........

κ. Χατζηδάκη, η υλοποίηση μόνο των 66 προτεινόμενων ρυθμίσεων θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2 δις ευρώ ενώ όπως εκτιμάται στην έκθεση η απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει σε δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Χατζηδάκη, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να υιοθετήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων, μεταξύ των οποίων παρεμβάσεις στο χώρο του φρέσκου γάλακτος, στο ψωμί, στα φάρμακα, στο τσιμέντο, στα βιβλία και τα απορρυπαντικά.

«Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια όσον αφορά στις τιμές αλλά οι μειώσεις των τιμών δεν μπορούν να επιτευχθούν με ματζούνια ή με τη μάχη του τελάρου, χρειάζεται πόλεμος στα καρτέλ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε εντός του επόμενου δίμηνου νομοθετικές παρεμβάσεις αναφορικά με το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το οποίο στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ειδικά για τα φάρμακα, ο κ. Γκουρία ανέφερε πως για παράδειγμα φάρμακα για το βήχα, τον πονοκέφαλο ή τη διάρροια δεν χρειάζεται να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία αλλά θα μπορούσαν να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ ή εναλλακτικά θα μπορούσαν μέσα στα σουπερμάρκετ να υπάρχουν και φαρμακεία για να πωλούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες , υπάρχει υποχρέωση να πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία ενώ οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης φωτογραφίζοντας τις προωθούμενες αλλαγές και σημειώνοντας πως ειδικά για τα μη συνταγογραφούμενα ο κατάλογος θα πρέπει να προκύψει από το υπουργείο Υγείας.

Για το ψωμί, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε «ψωμί με το ζύγι» προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο να πωλείται μισόκιλο των 350 γραμμαρίων , λέγοντας χαρακτηριστικά «από δω και πέρα θα πωλείται με το ζύγι σε όλες τις περιπτώσεις».

Όσον αφορά στο γάλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται να απελευθερώσει πλήρως το χρόνο διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος και η κάθε γαλακτοβιομηχανία με δική της ευθύνη να προσδιορίζει τη χρονική διάρκεια των προϊόντων που παράγει. Έτσι, στην αγορά θα υπάρχει γάλα με διάρκεια «ζωής» μίας ημέρας, δύο , τριών, πέντε ή επτά ημερών με διαφορετικές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ κόστισε 900.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.