Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Sprider Stores: Στο δρόμο οι 18 εργαζόμενοι της Καλαμάτας που συνεχίζουν να περιφρουρούν το κτήριο

Κατά βάρδιες φυλούσαν χθες το κατάστημα στην οδό Ηπείρου οι εργαζόμενοι στο Sprider Stores, για να αποτρέψουν την όποια πιθανότητα απομάκρυνσης των εμπορευμάτων που βρίσκονται εκεί.
Αν συμβεί κάτι .........

τέτοιο, θα χάσουν το εχέγγυο που έχουν ότι, αν αυτά εκποιηθούν, θα μπορέσουν να πληρωθούν για τους δύο μήνες που τους χρωστά η επιχείρηση και να λάβουν τις αποζημιώσεις τους.

Το κατάστημα της Καλαμάτας με τους 18 εργαζόμενους ανέστειλε τη λειτουργία του στις 5.15 προχθές το απόγευμα, με σχετική ενημέρωση που έγινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη Διεύθυνση. Το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητούσε να απομακρυνθούν οι πελάτες και να κλείσει το κατάστημα, στο οποίο βρισκόταν εκπρόσωπος εταιρείας φύλαξης, που είχε προσέλθει για να παραλάβει την πώληση της ημέρας, το πάγιο του καταστήματος, τα φύλλα συναλλαγών, το φορολογικό μηχανισμό, τα κλειδιά του καταστήματος και τον κωδικό του συστήματος, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στα παραστατικά για το εμπόρευμα.
Αυτός ξεκίνησε, όπως μας είπαν, να συγκεντρώνει όσα του είχαν ζητηθεί, ενώ ήρθε κι άλλο μήνυμα, να τυπωθεί η κατάσταση με τα εμπορεύματα στο κατάστημα, προκειμένου να την πάρει μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα, και θα σήμαινε πως έχει γίνει ένα είδος απογραφής. Αυτό, όμως, δε διασφάλιζε τους εργαζόμενους πως στην περίπτωση που η εταιρεία συγκέντρωνε τα εμπορεύματα, δε θα μπορούσαν να κατηγορηθούν πως λείπουν κάποια από αυτά.

Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως μερικές ώρες αργότερα, με το που έγινε γνωστό ότι αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος, εμφανίστηκαν κάποιοι αλλοδαποί, οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν τι ήθελαν κοντά στο κατάστημα, απάντησαν πως ήρθαν για το φορτηγό. Όταν τους είπαν πως θα έρθει η Αστυνομία, «εξαφανίστηκαν».

Νομική διαδικασία
Από χθες το πρωί οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις προσπάθειες να ενεργοποιήσουν τη νομική διαδικασία, με αντιπροσωπεία τους να επισκέπτεται τον επόπτη εργασίας, τον ΟΑΕΔ, το Εργατικό Κέντρο, αλλά και νομικό, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους με την υποβολή αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

Θαν. Πετράκος
Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος. Όπως ανέφερε, «το success story της κυβέρνησης Σαμαρά συνεχίζεται. Η Sprider Stores προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της με άμεση συνέπεια οι 800 εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο! Η εταιρεία Sprider με (προ)χθεσινή ανακοίνωσή της (Δευτέρα 30/9) επικαλείται οικονομική δυσπραγία με βασική αιτία την άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση.
Έκλεισε και στην Καλαμάτα το δεύτερο κατάστημα Sprider, αφήνοντας στο δρόμο 18 ακόμα εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, που ακόμα και μεγάλες εταιρείες είτε βάζουν λουκέτο είτε επιλέγουν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, το υπουργείο Οικονομικών δίνει άνευ όρων στήριξη στις τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, χωρίς να τις δεσμεύει σε οποιαδήποτε ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας», και κάλεσε σε ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, των λουκέτων, της ελεύθερης πτώσης των μισθών σε επίπεδα πείνας και της ανεξέλεγκτης ανεργίας.

Η ΓΣΕΕ
Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται: «Η απόφαση της διοίκησης της Sprider Stores να βάλει λουκέτο στα καταστήματα της επιχείρησης οδηγεί στο δρόμο 800 εργαζόμενους, οι οποίοι, αφενός, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας και, αφετέρου, κινδυνεύουν να χάσουν αποζημιώσεις, δεδουλευμένα και ένσημα.
Την ώρα που μακραίνει καθημερινά η λίστα των ανέργων, την ώρα που η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη πολιτική “ταμένη” στις επιταγές των τροϊκανών.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι που είτε βρίσκονται έρμαια στα χέρια απαράδεκτων εργοδοτών είτε είναι θύματα των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών.
Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της Sprider Stores και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ώστε να καταβληθούν τα νόμιμα στους 800 συναδέλφους των καταστημάτων της εταιρείας».

Η ΟΙΥΕ
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζητά παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, «ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα Sprider Stores, τα οποία ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Η Sprider Stores οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα τουλάχιστον δύο μηνών, ενώ οι οφειλές της προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμα μεγαλύτερες».
Η Ομοσπονδία ζητά να συγκαλέσει το υπουργείο Εργασίας σύσκεψη, ώστε «να τηρηθούν στο ακέραιο και κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς το προσωπικό», κάτι που είχε αποτελέσει δέσμευση της Διοίκησης στο παρελθόν. Επίσης, καλεί το υπουργείο Εργασίας και κάθε αρμόδια αρχή να «διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα της εταιρείας δε θα “εξαερωθούν” και ότι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (μισθοί, ένσημα και αποζημιώσεις) θα καταβληθούν άμεσα».
Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρεται από την ΟΙΥΕ, «μετά την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων, στο δρόμο βρέθηκαν οι 800 εναπομείναντες εργαζόμενοι, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα στον αέρα».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.