Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μαραθούπολη: Επίσημο πωλητήριο για την νήσο Πρώτη

Εκτός ΤΑΙΠΕΔ η μαρίνα Καλαμάτας, εντός της Πύλου

Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες ακατοίκητα (;) νησιά και βραχονησίδες. Από τα 598 περίπου καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναι ελεύθερα, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή μοναστήρια.
Στον κατάλογο των υπό παραχώρηση είναι και η νήσος Πρώτη, με .......

έκταση 3.100 στρέμματα.

Η Πρώτη βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη. Οι ακτές της είναι απότομες και βραχώδεις, χωρίς όμως να λείπουν μερικοί υπήνεμοι όρμοι που προσφέρουν ασφαλές αγκυροβόλιο (οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρα αγκυροβόλια). Πυκνή βλάστηση καλύπτει το έδαφός της, κυρίως από σκοίνους, κουτσουπιές, γκορτσιές και αγριελιές. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει και η μοναδική αμμουδιά της Βουρλιάς, μέσα σε έναν ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά.

Σε ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το «Θ», όταν το θέμα είχε δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, θετικοί στην αξιοποίηση και ανάδειξή της νήσου είχαν εμφανιστεί αυτοδιοικητικοί της Τριφυλίας, επαγγελματίες και κάτοικοι της Μαραθόπολης, αν και αρκετοί εξέφραζαν επιφυλάξεις.

Κι ενώ το αγγελτήριο «πώλησης» στο νησί έχει μπει, στο θέμα των μαρινών της Μεσσηνίας, εκείνη της Καλαμάτας μάλλον δεν υπάρχει στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ – τουλάχιστον προ το παρόν. Αντίθετα, στο πακέτο περιλαμβάνεται η μαρίνα της Πύλου. Ειδικότερα, βρίσκεται στο ένατο πακέτο ιδιωτικοποίησης. Στο πρώτο βρίσκονται οι μαρίνες «κράχτες», όπως είναι αυτή του Αλίμου στην Αττική, για την οποία, εκτός των άλλων, αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος της Dogus.

Θάρρος

3 σχόλια:

  1. πως εξηγειται η μορφολογια της Ν. ΠΡΩΤΗΣ διαφερει απο την μορφολογια της γυρω περιοχης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kai ti θα γινει το Μοναστιρι και Ο παπα Χαραλαμπος ξερει καποιος να μας πει:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο Αντωνη , αναπτυξη στα κατσίκια.....αχαχαχαχ...φυσικά και θα ψηφίζω ΝΔ στις επομενες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.