Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Εντός της εβδομάδας ανοίγει το taxis για το επίδομα θέρμανσης

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Αμέσως μετά θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων καταβολής του επιδόματος από τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

Δικαιούχοι της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης είναι οι ...............

άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Για τους δικαιούχους με προστατευόμενα μέλη προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.

Παράλληλα βρέθηκε λύση και για τους φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, επειδή το εισόδημά τους ήταν πολύ χαμηλό και άρα δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να σπεύσουν στην εφορία για να υποβάλουν εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το μόνο που θα κάνουν είναι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους όπως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει για το πώς θα επιδοτηθούν οι ένοικοι που έχουν αυτονομία θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι το επίδομα θα δίνεται για την αγορά του πετρελαίου και όχι για την κατανάλωση. Αυτό μεταφράζεται σε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε νοικοκυριά με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά τους και όχι με βάση την πραγματική κατανάλωσή τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που ζει σε διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση θα λάβει επιστροφή φόρου ανάλογα με τα χιλιοστά του διαμερίσματός του, έστω και αν δεν «ανάψει» καθόλου το καλοριφέρ μέσα στη χειμερινή σεζόν.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.