Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΕΔΕ προσφεύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου 3

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να υποβάλλει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που προβλέπεται με το Μεσοπρόθεσμο.

Επιπλέον, η ΚΕΔΕ αποφάσισε την άμεση ..............

σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις που, όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα, «υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης».

Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εξέδωσε η ΚΕΔΕ επισημαίνεται ότι η Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και εξετάζει τις περιπτώσεις Δήμων και Περιφερειών που υπάγονται σε διαδικασία εξυγίανσης, ήδη καλύπτει τις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου.

Συνεπώς, προσθέτει η ΚΕΔΕ στο ψήφισμα, «εάν το υπουργείο έκρινε σκόπιμο να προωθήσει επί πλέον προϋποθέσεις, βελτιωτικές όμως, στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δημιουργία ενός νέου οργάνου που καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ».

Ακόμη, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι το χρέος των Δήμων (ανέρχεται σε 2,6 δισεκ. ευρώ από τα οποία 1,7 δισεκ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις και 0,835 δισεκ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές) αντιστοιχεί στο μικρότερο ποσοστιαία χρέος - αναλογεί στο 0,8% του συνολικού δημόσιου χρέους - σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, στο ψήφισμα, αφού υπογραμμίζεται ότι οι Δήμοι δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος, αναφέρονται τα εξής: «Ας πάψουν πλέον να συκοφαντούν την Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι της Χώρας είναι υπέρ της διαφάνειας και ποτέ δεν αρνήθηκαν τον οποιοδήποτε έλεγχο. Αυτό όμως που αρνούνται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Difernews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.