Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα σήμερα από γεωπόνους & γεωτεχνικούς

Η νέα ΚΑΠ έρχεται και φέρνει μεγάλες αλλαγές και υποχρεώσεις

Ημερίδα για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας και το ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η νέα ΚΑΠ αναμένεται να φέρει μεγάλες ..............

αλλαγές και μοιραία στη διάρκεια του προγράμματος, έως το 2020, τα ποσοστά των ενισχύσεων θα μειώνονται διαρκώς.

Ημερίδα

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» και θα ξεκινήσει στις 5.00 το απόγευμα, με θέμα «2013-2020 Εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αλλαγές στις επιδοτήσεις και υποχρεώσεις των παραγωγών για τη φυτοπροστασία»

Θα αρχίσει, δε, με χαιρετισμούς, ενώ ακολούθως θα γίνει παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ΚΑΠ μετά το 2013: Πώς αλλάζουν οι ενισχύσεις για τους Έλληνες γεωργούς». Την παρουσίαση θα κάνει ο κ. Κουτρομήτρος Σωτήρης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ μετά από ένα μικρό διάλλειμα θα ξεκινήσει η δεύτερη ενότητα με θέμα «Φυτοπροστασία: Θεσμικές εξελίξεις και αντίκτυπος στους γεωργούς», το οποίο θα αναλύσει ο κ. Θεοδωρής Παναγιώτης, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακολούθως, ο κ. Πελεκάνος Μηνάς, γεωπόνος MSc και εκπρόσωπος του ΕΣΥΦ, θα αναλύσει το θέμα «Πρόγραμμα ενάντια στην παράνομη διακίνηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Πρωτοβουλία για την ασφαλή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων».
Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ερωτήσεις και συζήτηση από τους παρευρισκόμενους.

Μεγάλες αλλαγές

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου για τη νέα ΚΑΠ και την ημερίδα έδωσαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας Γιάννης Βορβίλας και ο γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου, Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Αναφερόμενος ο κ. Αλευράς στις αλλαγές που θα επέλθουν, σημείωσε ότι η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι στο θέμα των ενισχύσεων υπήρξαν και πολλές στρεβλώσεις. Παρατήρησε, λοιπόν, ότι πλέον πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον και πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο τμήμα των επιδοτήσεων θα πάει για την ενίσχυση της “πράσινης ανάπτυξης”. Ένα τμήμα θα είναι η βασική ενίσχυση και μετά επιμέρους τμήματα που θα αφορούν και τους νέους αγρότες, αλλά και τους μικρούς παραγωγούς Το κυριότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει και μέτρα διαχείρισης κρίσεων».Με τη σειρά του, ο κ. Γιάννης Βορβίλας σημείωσε πως την ιδέα υλοποίησης της ημερίδας είχε ο Σύλλογος Γεωπόνων: «Η ΚΑΠ αλλάζει, διότι μπήκαν στην Ε.Ε. νέες χώρες. Κατά συνέπεια, τα ποσοστά των επιχορηγήσεων που δικαιούται κάθε χώρα αλλάζουν.
Μοιραία, στη διάρκεια αυτή του προγράμματος, έως το 2020, τα ποσοστά των ενισχύσεων θα μειώνονται διαρκώς. Ήταν υποχρέωσή μας να οργανώσουμε αυτή την ημερίδα για την ενημέρωση όλων των παραγωγών»,

Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι το ΓΕΩΤΕΕ συνεισφέρει σε αυτό που κάνουν οι γεωπόνοι και επειδή πιστεύει ότι στο θέμα αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η διαβούλευση που θα γίνει: «Είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν οι πόροι για τις επιδοτήσεις, από 2,5 δισ. θα πάνε περίπου στο 2,1 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας έως το 2020 θα παίρνει πολύ λιγότερα χρήματα και αυτά που θα πάρει, θα πρέπει να τα ανακατανείμει σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές δράσεις που θα αναπτυχθούν. Άρα, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και να μάθουμε όλοι πώς θα γίνει αυτή η ανακατανομή πόρων. Να μάθουμε πώς θα δουλέψει αυτή η νέα ΚΑΠ».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.