Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σκανδαλώδεις οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τηλεφωνικές εταιρίες

Σκανδαλώδεις χαρακτηρίζει τις συμβάσεις, που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τις τηλεφωνικές εταιρείες «Call Centre Hellas», «ΟΤΕ –Value ΑΕ» και «Νewsphone Hellas», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Ο Σ. Κοντονής υπογραμμίζει, ότι οι ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες εισπράττουν τεράστια ποσά, τα οποία χρεώνονται στους ασφαλισμένους που επιθυμούν nα κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς του οργανισμού.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχει ως εξής: ...........

«Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή, ότι την εποχή των μνημονίων, το δημόσιο σύστημα υγείας κλονίζεται διαρκώς και αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να προσφέρει τις κοινωφελείς του υπηρεσίες στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, που -τώρα όσο ποτέ άλλοτε- έχουν άμεση ανάγκη σε παροχές πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Ε.Σ.Υ.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που η Δημόσια Υγεία αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και απαξιώνεται ο χαρακτήρας της, οι πολίτες αυτής της χώρας καλούνται να πληρώνουν αδρά και για τις πιο στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, όπως είναι ο χρονικός προσδιορισμός (ραντεβού) επίσκεψης στον ιατρό του ΕΟΠΥΥ για εξέταση, μέσω τηλεφωνικών εταιριών.

Ενδεικτικό παράδειγμα της πολιτικής εκχώρησης έργου σε ιδιώτες, είναι οι σκανδαλώδεις συμβάσεις που συνήψε ο ΕΟΠΥΥ με τις τηλεφωνικές εταιρίες, μετακυλίοντας την δαπάνη στους ασφαλισμένους. Έτσι αφ’ ενός μεν δημιουργήθηκε μία υπηρεσία, την οποία αμέσως εκχώρησε το υπουργείο σε ιδιώτες, αφ’ ετέρου οι ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρίες θα εισπράττουν σκανδαλωδώς τεράστια ποσά, με βάση την παράλογη υπερκοστολόγηση εκάστου τηλεφωνήματος, ενώ η υπηρεσία αυτή θα έπρεπε να παραμείνει δημόσια και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο.

Οι ανάδοχες αυτές εταιρίες, («Call Centre Hellas», «ΟΤΕ –Value ΑΕ» και «Νewsphone Hellas») χρεώνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που καλούν για να κλείσουν ραντεβού από 0.99€ (για κλήση από σταθερό τηλέφωνο) και φτάνει μέχρι το 1.18€ (από κινητό τηλέφωνο), για κάθε λεπτό της κλήσης. Η τέταρτη τηλεφωνική εταιρεία («BPO-Vodaphone») χρεώνει για κάθε κλήση 0.98€ (από σταθερό τηλέφωνο) και 1.86€ (από κινητό τηλέφωνο).

Επίσης είναι χαρακτηριστικό, ότι στις μισές από αυτές τις εταιρίες, δε μπορεί κάποιος πολίτης να κανονίσει ραντεβού με γιατρό του ΕΟΠΥΥ, με το ίδιο τηλεφώνημα για δύο διαφορετικούς ΑΜΚΑ, ακόμα και αν αφορούν μέλη της ίδιας οικογένειας!!!

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι τέσσερις εταιρείες εισπράττουν από δύο κατευθύνσεις, δηλαδή τόσο από τη χρέωση των ασφαλισμένων του οργανισμού (0,90 €/κλήση) όσο και από το ίδιο το κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ (0,59€ + ΦΠΑ ανά ραντεβού).

Επιπροσθέτως, τα συμβόλαια των παραχωρησιούχων αναφέρουν μέγιστη χρέωση μόνο από σταθερά τηλέφωνα αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για ανεξέλεγκτες χρεώσεις και κερδοσκοπία εις βάρος των ασφαλισμένων στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως στα κινητά.

Στα πλαίσιο αυτό το επιχείρημα της ηγεσίας του Οργανισμού, ότι πήρε την απόφαση μετακύλισης του κόστους του συστήματος τηλεφωνικών ραντεβού στις πλάτες των ασφαλισμένων, για να γλιτώσει έξοδα για τον Οργανισμό, αποδεικνύεται ψευδές στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να τονίσουμε ότι για την υποχρηματοδότηση και κακοδιαχείρηση του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται για μία ακόμη φορά οι πολίτες και την ίδια στιγμή να πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

1. Τι προτίθεται να πράξει για τις υπερβολικές χρεώσεις των ασφαλισμένων απ’ τις τηλεφωνικές εταιρίες, στις οποίες απευθύνονται οι πολίτες για να κανονίσουν ραντεβού με το γιατρό τους;

2. Αναμένεται να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, είτε μέσα από σύντομους κωδικούς αστικής ή μηδενικής χρέωσης είτε μέσα από την δημιουργία διαδικτυακών υποδομών επιγραμμικού κλεισίματος ραντεβού, που και το κόστος του ΕΟΠΥΥ περικόπτουν και τους ασφαλισμένους προφυλάσσουν;»

DirectNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.