Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Έμμεση απειλή του ΣτΕ για τα νέα μέτρα

Αν και διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στη στάση που προτίθενται να κρατήσουν στις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές των αποδοχών τους, ωστόσο από το κείμενο της απόφασης γίνεται κατανοητό πως στην ουσία περιμένουν την ώρα που θα κληθούν να κρίνουν τη συνταγματικότητα των μέτρων...

Όπως αποφάσισε την Πέμπτη το Διοικητικό............

Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα συμμετάσχουν στην πανδικαστική συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα προχωρήσουν, όπως οι άλλοι συνάδελφοί τους, σε διακοπές των συνεδριάσεων. Σπεύδουν πάντως να τονίσουν πως αυτή η στάση τους δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «αδυναμία», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως ενδεχομένως εκείνοι ν’ ακολουθήσουν άλλες μορφές αγώνα που σε αυτό το στάδιο δεν θέλουν να διευκρινίσουν. Ξεκαθαρίζουν πάντως την πρόθεσή τους να κινηθούν εντός των ορίων που τίθενται από την ιδιότητά τους ως δημόσιοι λειτουργοί.

Είναι γνωστό πάντως σε όλους, πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνονται οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου και τα μέτρα που το συνοδεύουν.

Στην ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται:

«Επί του ζητήματος των περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει τα εξής: Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών των Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Στις συναντήσεις αυτές οι δικαστικοί λειτουργοί δεν παρουσιάστηκαν αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων και δη εκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, συναισθανόμενοι, ως δημόσιοι λειτουργοί, την κρισιμότητα των στιγμών. Και ενώ ο Πρωθυπουργός και οι δύο Αρχηγοί εξέφρασαν την κατανόησή τους και υποσχέθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τον θεσμικό ρόλο των δικαστικών λειτουργών και τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, το οικονομικό επιτελείο αντιπαρέταξε μια ισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική, που αγγίζει τα όρια της θεσμικής αναλγησίας, και προτείνει τη μείωση των αποδοχών μας κατά 23% μεσοσταθμικά, χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις.

»Είναι αυτονόητο ότι, σε μια δημοκρατική κοινωνία, μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να αποτελεί η υπεράσπιση της ισοτιμίας της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες και τους λειτουργούς τους και κατ’ επέκταση η διασφάλιση της ίδιας της λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης. Η Εκτελεστική Εξουσία, επομένως, δεν θα έπρεπε να μετακυλύει το βάρος αυτό στους δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζοντάς τους σε αντιπαράθεση με την κοινωνία. Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών αποτελεί, ως μέσο εξασφάλισης της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνταγματική επιταγή, την οποία οι ίδιοι, τελικώς, οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν. Εντούτοις, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί μόνο το έρεισμα των αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών, αλλά ταυτόχρονα και το όριο του τρόπου διεκδίκησής τους. Η Εκτελεστική Εξουσία, πάντως, ας μην εκλάβει τη θεσμική υπευθυνότητα των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αδυναμία.

»Ενόψει λοιπόν της διαφαινόμενης υπέρμετρης περικοπής των αποδοχών μας και μάλιστα αναδρομικά από 1-7-2012, η οποία, συνυπολογιζομένων των έως σήμερα μειώσεων, μπορεί να ανέλθει και σε ποσοστό ανώτερο του 50% επί των συνολικών καθαρών αποδοχών, μέσα σε μία μόλις διετία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκρίνει, ως θεμιτό μέσο άμυνας, τη συμμετοχή στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις, χωρίς διακοπή συνεδριάσεων, και την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά πράξεων και ρυθμίσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά μας ως δημόσιων λειτουργών και θίγουν τα δικαιώματά μας ως πολιτών, καθώς, όπως έχει ήδη κριθεί με την 668/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, επί των εφαρμοστικών του Μνημονίου διατάξεων, «δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων –κυρίως στο πεδίο της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων– προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία.

»Τέλος, εκφράζουμε την ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη μας προς τις λοιπές δικαστικές ενώσεις, με τις οποίες συνεργαζόμαστε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, καλούμε τα μέλη μας σε μαζική συμμετοχή στην Πανδικαστική Συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου 2012 και συγκαλούμε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012».

Zougla.gr

2 σχόλια:

  1. Ωραία Δικαιοσύνη.....
    Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, μνημόνια, εφαρμωστικοί νόμοι κλπ είναι συνταγματικά αλλα οι δικές τους μειώσεις είναι αντισυνταγματικές...
    Καμαρώστε την Τυφλή και αδέκαστη δικαιοσύνη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσυπογράφω το σχόλιο του filiatra news. Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να υπάρχει πιο αυταρχικό και διεφθαρμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας απο τους δικαστικούς. Οι άνθρωποι μόλις εξαιρεθούν απο τις περικοπές θα καταλάβουν αμέσως ότι είναι συνταγματικά τα μέτρα. Και αν δεν εξαιρεθούν θα έλθουν μέσω μισθοδικείου (τί εφεύρεση Θεέ μου!!!!) και θα αναπληρώσουν και με το παραπάνω τα απολεσθέντα. Αλλωστε στις λίστες με τους πιο καλοπληρωμένους κρατικούς υπαλλήλους οι πρώτες θέσεις καλύπτονται απο δικαστές. Και εγώ που νόμιζα ότι κάνουν λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Υποκριτές και Φαρισαίοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.