Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία Τατούλη - ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα..!

«Τα χρήματα δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, και πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του στη συζήτηση για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ωστόσο ότι όλοι μας φταίμε για την κατάντια της χώρας, οι πολιτικές ηγεσίες, οι πνευματικές ηγεσίες και όλοι οι πολίτες που δεν αντέδρασαν για πολλά χρόνια σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως αυτή της είσπραξης του τέλους για τα ακίνητα.

Αντίστοιχες πρακτικές έχουν εισαχθεί στην καθημερινότητα μας ............

χωρίς να αντιδρούμε εδώ και πολλές δεκαετίες με τα δημοτικά τέλη ή την εισφορά στην ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που κανένας δεν είχε τότε την ευαισθησία να το καταγγείλει.

Όλα αυτά τα χρόνια καθόμασταν θεατές στις πρακτικές του κεντρικού κράτους σημείωσε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης, δεν είδαμε κανένα να αγωνιά και για την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να εισπράξουν τους φόρους, αντίθετα επειδή οδηγούμενοι από τα μικροσυμφέροντα μας κρυβόμαστε πίσω από αυτά δεχθήκαμε να ισχυροποιήσουμε τις συντεχνίες που τα ικανοποιούσαν με αποτέλεσμα να οδηγήσουμε την χώρα στη κατασπατάληση των πόρων της.

Ο Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο δημοκρατικού διαλόγου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το οποίο αποτελεί το πιο νομιμοποιημένο πολιτικό όργανο έκφρασης των πολιτών της. Εκτίμησε ως ανεπίτρεπτη κάθε συμπεριφορά διατάραξης της δημοκρατικής του λειτουργίας και τραγικό να επιχειρούν οι μειοψηφίες να επιβληθούν στις πλειοψηφίες σχολιάζοντας την είσοδο ομάδας διαδηλωτών με πανό στην αίθουσα του ΠΕΣΥ.

Στη σχεδόν ομόφωνη προσέγγιση του ζητήματος για την επιβολή του ειδικού τέλους για τα ακίνητα στάθηκε ο κ. Τατούλης, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας και σημασίας.

Ο Περιφερειάρχης έψεξε τις κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα των εσόδων με μια σταθερή και δίκαια φορολογική πολιτική, παρά κατέφευγαν σε πρόχειρες λογικές, όπως οι διακανονισμοί και τα καθεστώτα ειδικών ρυθμίσεων που αποβαίνουν σε βάρος των νομοταγών πολιτών, οι οποίοι και συνεπείς είναι στις υποχρεώσεις τους και τις έκτακτες εισφορές καλούνται να πληρώσουν.

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την απορία του γιατί σε παρόμοιες επιβολές τελών, όπως για τους τελωνειακούς και την ΕΡΤ επίσης μέσω της ΔΕΗ, δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση. Δεν είναι δυνατόν να υφίστανται πολιτικές με οφέλη συγκριμένων συντεχνιών, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, και να υπάρχουν ειδικά προνόμια για ειδικές συντεχνίες.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως μεγάλο έλλειμμα της χώρας τον καιροσκοπισμό που δείχνουν τέτοιες πρακτικές, τον οποίο άλλωστε κατέκρινε και ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Erdinger, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ενδιαφέρον του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι να σταθεί δίπλα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, στην περίοδο αυτής της κρίσης που η ανάγκη είναι μεγαλύτερη.

«Στην προσπάθειά μας πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε», δήλωσε ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ.

Και πρέπει να το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης της Περιφερειακής οικονομίας, στην κοινωνική δικτύωση βασισμένη στον εθελοντισμό και στη συνεχή προσπάθεια αξιοποίησης του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Πελοπόννησος, εντός και εκτός της χώρας, ανθρώπους τους οποίους χαρακτήρισε ο Πέτρος Τατούλης ως τη «φυσική οχύρωση» της Περιφέρειας.

Η απόφαση για το χαράτσι στα ακίνητα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, πρέπει να έχει τρείς κατευθύνσεις. Πρώτον, ότι είναι εντελώς παράνομη και παράλογη η επιβολή του τέλους και η είσπραξή του μέσω μιας ανώνυμης εταιρείας, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για την εταιρεία. Δεύτερον, πρέπει να είναι σαφής η κατεύθυνση της απόφασης του ελληνικού κράτους για τη διαφύλαξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και όχι στη δημιουργία τριμελών επιτροπών τη στιγμή που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο. Τρίτον, ότι δεν θα πρέπει να δείξει αδυναμία στη χρησιμοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να πάψει να πολλαπλασιάζει τις δημόσιες δαπάνες.

Για πολλά χρόνια, δήλωσε ο κ. Τατούλης, υπήρξαμε θεατές της ανικανότητας των κεντρικών κυβερνήσεων και επιδείξαμε χαλαρότητα στην αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών να επιτελέσουν το έργο τους, συμπεριφορά η οποία πρέπει να αλλάξει ριζικά.

«Το χαράτσι είναι άδικο γιατί δεν έχει ληφθεί η σχετική πρόνοια ανάλογα την κοινωνική θέση και οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη», είπε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ενημέρωσε ότι αθόρυβα εδώ και καιρό είναι σε συνεννόηση με την περιφερειακή διεύθυνση της ΔΕΗ προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν από αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό αυτό τέλος.

Κάλεσε τέλος όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου να επιδείξουν «γνήσιο, άδολο και ειλικρινή πατριωτισμό» στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Morias News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.