Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα του χρέους και εκβιασμοί

Βαρύ τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας με την εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα και τοποθέτηση επιτρόπων στα βασικά υπουργεία σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο. Βιώσιμη λύση ζήτησε ο Παπανδρέου

«Πρωτόκολλο Γερμανίας» με αυστηρή πειθαρχία ..........

επιβάλλει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο σύνολο της ΕΕ. Στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που θα οριστικοποιηθούν σε νέες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη, το Βερολίνο, με εκβιαστική τακτική, εξασφαλίζει το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τους όρους λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και την αλλαγή των Συνθηκών με στόχο την επιβολή λιτότητας διαρκείας.

Επικαλούμενοι την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αρκετές χώρες (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία) ταυτίζονται με τη γερμανική θέση για γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 50%. Τουλάχιστον αυτό ζήτησαν στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης.

Στην περίπτωση ενός μεγάλου κουρέματος, τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι είναι στον αέρα, παρά το γεγονός ότι χθες οι κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι από αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα επηρεαστούν... Ωστόσο, δεν διευκρίνιζαν με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα καλύψει τις ανάγκες τους με έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Οσον αφορά τις τράπεζες, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα από την απομείωση του ελληνικού χρέους (κούρεμα) γιατί θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης που θα ισχύσει για όλη την Ε.Ε. και από τον EFSF.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες βράδυ σχετικά με το περίγραμμα του σχεδίου πέντε σημείων της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους, ενώ οι πρόεδροι της Ε.Ε. και της Κομισιόν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για συνολική συμφωνία.

Το πλαίσιο περιέγραψε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος επισήμανε ότι οι άμεσες προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες που καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων σε πέντε μέτωπα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Αναφορικά με την Ελλάδα, είπε ότι η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης αποτελεί μία από τις πέντε προτεραιότητες, ενώ καλωσόρισε τα τελευταία μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι συζητούνται τα διάφορα σενάρια για τη βελτίωση της βιωσιμότητα του χρέους.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η δέσμευση όλων των χωρών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα ορισμένες χώρες κλήθηκαν να αποδείξουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης την αποφασιστικότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από αυτές είναι σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρόμπεϊ η Ιταλία.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ και η μεγαλύτερη ευελιξία του. Οπως ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, υπάρχουν δύο σενάρια που εξετάζονται τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με «εποικοδομητικό τρόπο».

Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, για την οποία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη το πρωί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin ενώ η πέμπτη είναι η περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Καθαρή και μόνιμη λύση

Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης.

Είπε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και πως ποτέ κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους.

«Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό». Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο, και πρέπει να μειωθεί «για να ανασάνουμε».

Επόμενος στόχος η Ιταλία

Την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του χρέους ζήτησαν υπό μορφή τελεσιγράφου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δίνοντας περιθώριο έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για να αποφευχθεί ένα «σενάριο ελληνικού τύπου». «Θεωρούμε την Ιταλία μεγάλο και σπουδαίο εταίρο της Ευρωζώνης. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της» σημείωσε η Μέρκελ, ενώ ο Σαρκοζί δήλωσε: «Εχουμε εμπιστοσύνη στις ιταλικές αρχές, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς της Ιταλίας». Στο ίδιο μοτίβο ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, επισήμανε πως από την Ιταλία «ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί».

ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.