Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Δεν έχουμε λεφτά για συντάξεις και αγοράζουμε φρεγάτες!

Έντονες επικρίσεις στην συμφωνία για την πώληση δύο έως τεσσάρων φρεγατών, που φέρονται να έχουν κλείσει Γαλλία και Ελλάδα, ασκεί η γερμανική αντιπολίτευση.

«Στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία», δηλώνει ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξοπλισμών Κλάους Μπάρτελ.
Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Rundschau, .........

ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής τοποθετείται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που θέλει το Παρίσι να σχεδιάζει να παραδώσει δύο έως και τέσσερις νέες φρεγάτες στο ελληνικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή την περίοδο να συγκεντρώσει τα 300 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο, το Παρίσι προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην ελληνική κυβέρνηση τις φρεγάτες για πέντε χρόνια δωρεάν. Μόλις τότε θα πρέπει τα πλοία, που κατασκευάστηκαν στο κρατικό ναυπηγείο DCNS, να πληρωθούν με μειωμένη 100 εκατ. ευρώ τιμή ή σε διαφορετική περίπτωση να αποκτηθούν από το γαλλικό ναυτικό.

«Τα ελληνικά ναυπηγεία θα επιδοτηθούν και μάλιστα με γερμανικά χρήματα»

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, η υποτιθέμενη συμφωνία προκαλεί τις αντιδράσεις των Γερμανών ανταγωνιστών, οι οποίοι επιδιώκουν εδώ και καιρό να διασφαλίσουν την ανάθεση της παραγγελίας. Σε επιστολή του προς την καγκελάριο Μέρκελ ο εκπρόσωπος του ομίλου ThyssenKrupp επικρίνει το γεγονός ότι τα πλοία σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πληρωθούν στο τέλος από τον Γερμανό φορολογούμενο.

«Ενώ τα γερμανικά ναυπηγεία δεν έλαβαν καμία παραγγελία, η DCNS και τα ελληνικά ναυπηγεία θα επιδοτηθούν και μάλιστα με γερμανικά χρήματα και θα κρατηθούν στη ζωή», αναφέρει ο μάνατζερ εξοπλισμών, σύμφωνα με το Der Spiegel.

«Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει το φίλο της το Σαρκοζί»

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση και των Γερμανών Πρασίνων. «Ανεξαρτήτως από το που προέρχονται, δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα προϊόντα στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξοπλισμών Κάτια Κόιλ.

Ο πολιτικός του SPD Ούβε Μπεκμάιερ εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία. «Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει το φίλο της το Σαρκοζί», δηλώνει. Από ένα εσωτερικό έγγραφο της Thyssen συμπεραίνεται ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία συνιστά πιθανότατα παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου περί επιχορηγήσεων και αναθέσεων. Επισήμως πάντως ο όμιλος δεν θέλησε να σχολιάσει την περίπτωση.

Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, σχολιάζει το Der Spiegel.

NewPost με πληροφορίες απο Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. Η άμυνα της χώρας δεν σας απασχολεί; Όλα ίσωμα, να δούμε ποιός θα αντέξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.