Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Aς φορολογήσουμε επιτέλους και τα χρηματιστηριακά κέρδη

Mεσούσης της βαθύτερης οικονομικής κρίσης μετά το κραχ του ’29, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να πάρει μέτρα για το αυτονόητο: τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Η συζήτηση για την επιβολή αυτού του φόρου και γενικότερα για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι παλιά αλλά επίκαιρη όσο ποτέ μετά την κατάρρευση το 2008 των Αμερικανικών τραπεζών. Τρία χρόνια αργότερα, ενώ η κρίση αυτή εξαπλώνεται στην πραγματική οικονομία με ανυπολόγιστες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν.

Η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο ........

πρόσφατο Εurogroup συνάντησε την αντίδραση της Αγγλίας και της Σουηδίας -μέλη της ΕΕ, αλλά όχι της Ευρωζώνης- με αποτέλεσμα η προσπάθεια να μείνει και πάλι σε επίπεδο καλών προθέσεων. Η εφαρμογή φόρου 0,05% στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ, μπορεί να αποφέρει στην Ευρώπη έσοδα πάνω από 40 δισ. € ετησίως. Αν εφαρμοστεί στις χώρες των G20 το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 260 δισ. €. Ενώ, αν εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αποφέρει έσοδα πάνω από 500 δισ. €.

Η επιβολή του φόρου είναι πολυσήμαντη. Θα μειώσει σημαντικά τις σπεκουλαδόρικες συναλλαγές, θα εμποδίσει την ανάπτυξη νέων «τοξικών» προϊόντων και θα αναβαθμίσει την παραγωγική οικονομία. Το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με περικοπές και μέτρα λιτότητας για τους πολλούς, αλλά και με τη φορολόγηση του πλούτου και δη του χρηματοοικονομικού κέρδους.

5 σχόλια:

  1. ΜΙΛΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ..
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ-ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ-ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥΘΕΝΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΡΑΚΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝΕ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. EΝΩ Η ΝΑΝΤΙΑ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.Θα έρθει η ώρα της κρίσης και λέγεται εκλογές και θα δούμε !!!Γουνάκια όπως λέει και ο Τράγκας.Χρεοκωπήσαμε το πείρατε χαμπάρι??Καλά δεν έχετε κύριοι της ιστοσελίδος τίποτα άλλο και βγάζετε τους βουλευτές μας συνέχεια?Σε ποιό άλλο blog της Μεσσηνίας εμφανίζοντε τόσο συχνα?Όλο φαξ σας στελνουν?Κάντε ρεπορταζ για την πείνα που έχουμε!!Στις 3 Οκτώβρη με ειδοποίησαν ότι απολύομαι, πως θα πληρώσω τα έξοδα????Μου λέτε Ποιος θα μου δώσει για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου 42 χρονών !εεε??ΑΥΤΆ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ!!
    ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ ΓΑΡ!!
    ΦΟΥΣΤΗΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.