Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Λύση για το ΦΠΑ των ακάλυπτων επιταγών ψάχνει το υπ. Οικονομικών

Με νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του προωθούμενου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της προείσπραξης του ΦΠΑ από τις ακάλυπτες επιταγές το υπουργείο οικονομικών, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκαταβάλλουν στο δημόσιο τον φόρο επιταγών που τελικά δεν εισπράττουν.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου ..........

έχει προειδοποιήσει ότι "η ανοδική πορεία του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά αλλά και η αύξηση του συνόλου του ποσού τους που ανέρχεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το 2011, αναγάγει την υπόθεση των ακάλυπτων επιταγών σε πρόβλημα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί άμεσα γιατί αφορά όλο τον επιχειρηματικό κόσμο".

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παραδέχεται ότι "με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν είναι δυνατή η επιστροφή ΦΠΑ που καταβλήθηκε από τον υποκείμενο στο φόρο στην περίπτωση που η επιταγή που έλαβε είναι ακάλυπτη". Σημειώνει όμως ότι "στον υποκείμενο στο φόρο παρέχεται η δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης του ποσού για το οποίο εκδόθηκε η ακάλυπτη επιταγή (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το ποσό του ΦΠΑ).

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η Πολιτεία έχει δώσει τη δυνατότητα έκπτωσης των προβλέψεων για την απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φορολογική τους επιβάρυνση ως αντιστάθμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.