Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ψηφιακή τηλεόραση: Θα έχουμε ολοκληρώσει το switch off σε δυόμιση χρόνια;

Στο υπό διαβούλευση κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ψηφιακό μέρισμα που εκδόθηκε στις 10 Ιουλίου, η παράγραφος 5.1. αναφέρει (σε ειδικό πλαίσιο) τα εξής:

«Οι χώρες – μέλη που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την ψηφιακή μετατροπή καλούνται να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην ημερομηνία – στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη κατάργηση των επίγειων αναλογικών εκπομπών (switch off) ως την 1η Ιανουαρίου 2012, και να ολοκληρώσουν όλα τα απαιτούμενα προπαρασκευαστικά μέτρα μέσα στο 2011 το αργότερο, προκειμένου να ανταποκριθούν στην παραπάνω καταληκτική ημερομηνία.

Οι χώρες – μέλη καλούνται να επιταχύνουν τη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης επιβεβαιώνοντας με νόμο την ημερομηνία πλήρους διακοπής των αναλογικών εκπομπών, αν δεν το έχουν ήδη πράξει».

Τα παραπάνω χτυπούν ήδη το «καμπανάκι» για την Ελλάδα, που όχι μόνο πρέπει να ......

ορίσει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία switch off πριν από την 1η Ιανουαρίου 2012, αλλά και να την κατοχυρώσει νομοθετικά. Παράλληλα, η χώρα μας δεν θα έχει εύκολα την «πολυτέλεια» να ζητάει χρονικές παρατάσεις, καθώς η ψηφιακή μετάβαση προχωράει ήδη με ταχείς ρυθμούς στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και η πίεση για τη διάθεση του «απελευθερωμένου» φάσματος των UHF θα γίνει ασφυκτική. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του αναλογικού switch off στις ΗΠΑ, έχει βάλει «φωτιά» και στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει στη χώρα μας μέσα στα δυόμιση χρόνια που απομένουν; Ακολουθούν μερικές προτάσεις: 1) Η ΕΡΤ και η Digea να ξεκινήσουν κατά το δυνατόν ταχύτερα την ανάπτυξη του ψηφιακού δικτύου στα κέντρα εκπομπής και τις συχνότητες που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) 21161/2008. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα περιφερειακά κανάλια που έχουν λάβει δικαίωμα ψηφιακής εκπομπής από το ΕΣΡ, μέσω αδειοδοτημένου παρόχου δικτύου από την ΕΕΤΤ.

2) Να κατατεθούν το γρηγορότερο όσα προεδρικά διατάγματα και ΚΥΑ απαιτούνται για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, κυρίως ο χάρτης συχνοτήτων και κέντρων εκπομπής κατά την πλήρως ψηφιακή περίοδο. Βάσει αυτού του χάρτη, θα πρέπει όλοι οι πάροχοι δικτύου (ΕΡΤ, Digea κλπ) να έχουν καλύψει τη χώρα το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012.

3) Να θεσμοθετηθεί ο αρμόδιος φορέας που θα συντονίζει το εγχείρημα της ψηφιακής μετάβασης και την ενημέρωση του κοινού.

4) Να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία Στυλιανίδη για την δωρεάν απευθείας δορυφορική - κρυπτογραφημένη λήψη των καναλιών της ΕΡΤ και της ΕΙΤΗΣΕΕ, παράλληλα με την τροφοδοσία των επίγειων ψηφιακών αναμεταδοτών. Εκτός από την κατά 100% ψηφιακή κάλυψη του πληθυσμού, θα επιτευχθεί οικονομικό όφελος για τους παρόχους δικτύου (λιγότερα gap fillers) και επίσπευση του αναλογικού switch off.

To σίγουρο είναι ότι δυόμιση χρόνια περνούν πολύ γρήγορα και μάλλον δεν θέλουμε η Ελλάδα να χαρακτηρισθεί το 2012 «αναλογικό Jurassic Park» της Ευρώπης…

Κώστας Πρέντας - Satleo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.