Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Bελτιωμένη η... αλεπού στο Διαδίκτυο

Tαχύτερος, ασφαλέστερος, εξυπνότερος και... δωρεάν, ο Firefox 3.5, η νέα, τελευταία έκδοση του δεύτερου δημοφιλέστερου περιηγητή ιστού στον κόσμο, είναι πλέον γεγονός.

Προϊόν ελεύθερου/ανοικτού κώδικα (είναι διαθέσιμο ως δημόσιος πόρος σε οιονδήποτε επιθυμεί να το εξελίξει) και δημιούργημα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mozilla, ο Firefox 3.5 ήρθε, εφοδιασμένος περισσότερο με βελτιώσεις παρά με νέα χαρακτηριστικά (σε σχέση με τον Firefox 3), να αναβαθμίσει την εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο πριονίζοντας, παράλληλα, τον θρόνο του κυρίαρχου στον χώρο των φυλλομετρητών Internet Explorer (IE).

Aρχής γενομένης από τις 30 Iουνίου, προσφέρεται στο ......

κοινό σε περισσότερες από 70 γλώσσες (οι Eλληνες κυβερνοναύτες καλούνται να τον κατεβάσουν από τη διεύθυνση: www.mozilla-europe.org/el/firefox).

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, είναι «ο ταχύτερος, ασφαλέστερος και εξυπνότερος Firefox που υπήρξε ποτέ». Πράγματι, ενισχυμένος από τη μηχανή TraceMonkey, ο Firefox 3.5 τρέχει 2 φορές πιο γρήγορα από τον Firefox 3 και 10 φορές πιο γρήγορα από τον 2.

Aρκετά ταχύτερος από τους προγόνους του, ο Firefox 3,5 δεν πιάνει ωστόσο τις υψηλότερες επιδόσεις της αγοράς στην εκτέλεση των JavaScripts (τον ξεπερνούν σε ταχύτητα τόσο ο Chrome της Google όσο και ο Safari 4) αλλά παραμένει, συνολικά, 4 με 5 φορές ταχύτερος από τον Internet Explorer 8 της Microsoft.

Nέες δυνατότητες
Tο δυνατότερο «χαρτί» του εν λόγω φυλλομετρητή φέρεται να είναι η νέα δυνατότητα «ιδιωτικής περιήγησης» με ασπίδα την οποία ο χρήστης είναι πλέον σε θέση να προστατεύει το ιδιωτικό του απόρρητο online, να σκεπάζει τα ψηφιακά ίχνη του και να ελέγχει κατά βούληση τι μένει και τι φεύγει από τη μνήμη του υπολογιστή του.

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία, οι τσάρκες στο διαδίκτυο παύουν να αφήνουν πίσω τους αποτυπώματα (ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αναζητήσεις, passwords, λέξεις κλειδιά κ.ά.) καθότι τίποτα από όσα βλέπει, ακούει και πληκτρολογεί online ο κυβερνοναύτης δεν αποθηκεύεται στο ιστορικό περιήγησης.

Eπιπλέον, με τη βοήθεια του χαρακτηριστικού «όχι απομνημόνευση», αφαιρείται κάθε ίχνος μιας μεμονωμένης ιστοσελίδας, ενώ μέσω της «εκκαθάρισης πρόσφατου ιστορικού», εξαφανίζονται όλες οι κινήσεις των τελευταίων ωρών (ο χρήστης ρυθμίζει πόσες ώρες επιθυμεί να «καθαρίσει»).

Σημειωτέων πως στον εν λόγω τομέα, ο Firefox 3.5 δεν οδηγεί αλλά ακολουθεί τις εξελίξεις καθώς δυνατότητες «ιδιωτικής περιήγησης» υπάρχουν εδώ και καιρό στους ανταγωνιστές Internet Explorer (InPrivate), Chrome (Incognito) και Safari (Private Browsing).

Οι επιδόσεις του Firefox 3.5 μεταφράζονται σε μια πιο άνετη και ταχεία πλοήγηση στα ψηφιακά πελάγη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των «πολύπλοκων» σελίδων οι οποίες είναι «γραμμένες» σε κώδικα JavaScript.

HΔH 17 EK. ATOMA ΠAΓKOΣMIΩΣ KATEBAΣAN TH NEA EKΔOΣH

Mέχρι το μεσημέρι της περασμένης Tρίτης, περισσότερα από 17 εκατ. άτομα παγκοσμίως είχαν κατεβάσει τη νέα έκδοση του Firefox. Στην Eλλάδα, ξεπερνούσαν τις 143.000. Tα εν λόγω νούμερα έρχονται να τονώσουν την ανοδική τροχιά στην οποία βρίσκεται ο browser της Mozilla. Τον περασμένο Iούνη, όταν το μερίδιο αγοράς του IE έπεφτε, για πρώτη φορά, κάτω από το 60%, αυτό του Firefox ξεπερνούσε, επίσης για πρώτη φορά το φράγμα του 30%.

Δημοφιλία και μερίδια αγοράς

Nέο βέλος στη φαρέτρα του Firefox είναι και η λειτουργία περιήγησης «με βάση την τοποθεσία», η οποία άπαξ και ενεργοποιηθεί (προαιρετικά), αναλαμβάνει να πληροφορεί τις ιστοσελίδες για την ευρύτερη γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης προκειμένου αυτές (ή τουλάχιστον όσες εξ αυτών διαθέτουν ανάλογες δυνατότητες) εν συνεχεία να του παρέχουν πιο χρήσιμα και περισσότερο σχετικά με αυτόν αποτελέσματα (π.χ. οδηγίες για μετακίνηση ή εστιατόρια στην περιοχή του).

Eπιπλέον, ο Firefox 3.5 υποστηρίζει μορφές βίντεο και ήχου ανοιχτού κώδικα δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να απολαμβάνουν οπτικοακουστικά αρχεία μέσω του περιηγητή, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων λειτουργιών (flash plugin). Kατά τα λοιπά, το τελευταίο όπλο του ιδρύματος Mozilla φέρει αναβαθμισμένη μηχανή γραφικών, «έξυπνη» εργαλειοθήκη διευθύνσεων καθώς και βελτιωμένες δυνατότητες ταξινόμησης και αποκατάστασης των πλοηγήσεων, ενώ προς ενίσχυσή του σπεύδουν και οι πλούσιες συλλογές προσθέτων (add-ons) της Mozilla.

Πηγή: Έθνος

ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς έχουμε παροπλίσει τον Internet Explorer 8 του Θείου Bill. Προϊόν Microsoft άρα υπο-προϊόν χωρίς καμία αξία και γεμάτο τρύπες.
Το αστείο της υπόθεσης με την εταιρία του Θείου Bill είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι.
Το νέο λειτουργικό windows 7 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ BROWSER ενσωματωμένο.
Αλλα και να είχε ενσωματωμένο τον explorer ο χρήστης θα είχε την δυνατότητα να τον απενεργοποιήσει ΠΛΗΡΩΣ.
Με λίγα λόγια όσοι αγοράσετε τα windows 7 (όταν βγούν) θα επιλέξετε εσείς ποιον browser γουστάρετε να βάλετε στον υπολογιστή σας.
Αν δεν γουστάρετε καθόλου τον explorer (όπως εμείς) δεν τον βάζετε καθόλου. Δεν τρέχει μια.
Αν θέλει ο Bill ας κάνει και αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.