Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Tα πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα - Πότε θα γίνει η ηλεκτρονική διασταύρωση

Εντός του Φεβρουαρίου, και ειδικότερα μέχρι τα μέσα του μήνα, αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ώστε να διαπιστωθούν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων και να τους .....

επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα μέσω Taxisnet.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε περίπου 600.000 και είναι εκείνοι που θα βρεθούν πρώτοι στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και θα τους επιβληθούν τα πρόστιμα.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος του 2017 ήταν ασφαλισμένα 6 εκατ. οχήματα έναντι 5,6 εκατ. οχημάτων το 2016. Δηλαδή πέρυσι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οχήματα σημείωσαν αύξηση 7,09%.

Ωστόσο ο εν λόγο αριθμός απέχει πολύ από την πραγματικότητα της ΕΛΣΤΑΤ όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πρέπει να κυκλοφορούν 8 εκατ. οχήματα!

Αν όντως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι πραγματικά τότε κυκλοφορούν ανασφάλιστα πάνω από 2 εκατ. οχήματα!

Ωστόσο τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνουν οχήματα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία, αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας τους, κ.ά.
Προβληματισμός

Τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένα από το γεγονός πως στα τέλη του καλοκαιριού πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έσπευσαν να τα ασφαλίσουν υπό τον φόβο των προστίμων και τώρα τα συμβόλαια αυτά είτε έχουν λήξει είτε ήγουν τις επόμενες ημέρες.

Επίσης υπάρχει ο φόβος να τα ασφαλίσουν μόνο για ένα τρίμηνο, ώστε να περάσει η «μπόρα» των προστίμων και να μην τους «πιάσει» η ηλεκτρονική διασταύρωση και μετά να μην ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Άλλωστε μόλις δύο φορές το χρόνο θα γίνεται η διασταύρωση στοιχείων όπως ορίζει η εγκύκλιος οπότε παρά το γεγονός πως δεν θα δημοσιοποιείται η ημερομηνία διασταύρωσης των στοιχείων κάποιοι θεωρούν ότι θα το… μαθαίνουν.
Η πρώτη διασταύρωση – Τα πρόστιμα

Να υπενθυμίσουμε πως μετά την πρώτη διασταύρωση η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει σε πάνω από 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα. Αποτέλεσμα ήταν λίγες ημέρες αργότερα να ακυρωθούν τα πρόστιμα και όσοι πρόλαβαν και πλήρωσαν τους έχουν επιστραφεί ήδη τα ποσά που έχουν καταβάλει.

Τα πρόστιμα που θα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες ιδιοκτήτες κυμαίνονται:

100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.
150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κ.ε.
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε. και
250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κ.ε.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.