Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Καταργείται από το 2018 η φοροαπαλλαγή των ιατρικών εξόδων

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η επιστροφή φόρων στους φορολογούμενους. Ενδεικτικό ότι φέτος μόλις το 15% των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε σε επιστροφή φόρου. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη .....

μεγαλύτερο αριθμό μείωσης τα επόμενα χρόνια. Από τον επόμενο χρόνο, επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα λαμβάνουν μόνο όσοι κάνουν δωρεές στα πολιτικά κόμματα και στο δημόσιο. Καταργείται πλήρως η φοροαπαλλαγή για ιατρικά έξοδα από το 2018.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, που επικαλείται τα τελικά στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το σύνολο των 6,12 εκατομμυρίων δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος προέκυψαν μόλις 953.890 πιστωτικά εκκαθαριστικά.
Δηλαδή μόλις το 15% των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε σε επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά περίπου 65.000 εκκαθαριστικά σε σχέση με το 2016 ενώ σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια παρουσιάζει μείωση πάνω από 50% αφού το 2011 οι πιστωτικές δηλώσεις προσέγγιζαν τα 2 εκατομμύρια.

Αποτέλεσμα μνημονιακών δεσμεύσεων
Ο λόγος της μεγάλης μείωσης είναι οι μνημονιακές δεσμεύσεις των τελευταίων ετών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος για το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Στα χρόνια των μνημονίων καταργήθηκαν δεκάδες φοροαπαλλαγές όπως αυτές των ασφαλίστρων ιδιωτικών εταιρειών, ενοικίου κύριας κατοικίας και παιδιών, τόκων δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, απόκτησης και διακράτησης αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ. Ενδεικτική είναι η μεγάλη μείωση που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στην φοροαπαλλαγή για ιατρικές δαπάνες καθώς για τα εισοδήματα του 2016 αναγνωρίστηκαν ιατρικά έξοδα με έκπτωση 10% μόνο εφόσον η δαπάνη ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου, ενώ από τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 καταργείται πλήρως η απαλλαγή για ιατρικά έξοδα.

Οι φοροαπαλλαγές που υπάρχουν ακόμα, αφορούν αυτή των δωρεών χρηματικών ποσών στο δημόσιο και στα πολιτικά κόμματα καθώς και όσων χρηματοδοτούν κινηματογραφικές ταινίες.

ΣΧΟΛΙΟ
ΝΑ χαρώ εγω κυβέρνηση της Αριστεράς....!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.