Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Φαρμακοποιοί: Να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι για τα φαρμακεία

Εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα επέβαλαν τις αλλαγές στον φαρμακευτικό κλάδο και τις κάλυπταν με τον μανδύα της τρόικας, της οποίας ποτέ δεν ήταν επιταγές, αλλά πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών, όπως κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου .....

Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, παρουσιάζοντας μάλιστα επιστολή της Ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή σχετικό ερώτημα φαρμακοποιού της Αθήνας, που «αποδεικνύει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος, είναι η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το έγγραφο, «η απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχεδόν στο σύνολό τους ελήφθη με πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Ο κ. Λουράντος μίλησε επίσης για «αγκάθια» που συναντούν στο διάβα της καθημερινότητάς τους οι χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό αδυνατούν να πληρώσουν για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς τριπλασιάστηκε η συμμετοχή τους την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αχαΐα, 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν επαρκεί το εισόδημα τους για την κάλυψη της φαρμακευτικής του περίθαλψης, ενώ κατά 40% μειώθηκε η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία έχει μετακυληθεί στις τσέπες των ασφαλισμένων, αφού η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 12,8% το 2012, ανέβηκε στο 24,4% στα τέλη του 2013, για να εκτιναχθεί στο 33,35% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η στάθμη των φαρμάκων στον δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 21,6%, είπε ο κ. Λουράντος, σημειώνοντας ότι «οι ασφαλισμένοι δεν είναι λογιστικά νούμερα και αριθμοί που πρέπει να ευημερούν, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα» και ζήτησε από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από το τεράστιο πρόβλημα της χαμηλής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αυξηθεί από τα 2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Μέχρι σήμερα, τόνισε ο κ. Λουράντος, έχουμε λάβει θετικές διαβεβαιώσεις, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. «Δυστυχώς όμως, η κατάσταση του ασθενούς παραμένει επιβαρυμένη και όσο ο χρόνος περνάει, επιδεινώνεται. Οι ασφαλισμένοι στενάζουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, οι φαρμακοποιοί στενάζουν γιατί δεν έχουν φάρμακα και ο ΕΟΠΥΥ στενάζει λόγω χαμηλού προϋπολογισμού».

Ο κ. Λουράντος μίλησε για «χάος» από την εφαρμογή του ωραρίου των φαρμακείων που «απορύθμισε πλήρως τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την κατάργηση των εφημεριών των φαρμακείων και την εξαφάνιση των φαρμακείων της γειτονιάς» και από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες, όπως είπε, βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Υπενθύμισε τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η μετεκλογική υλοποίησή τους είναι η βάση της μακροβιότητας ενός κόμματος στην εξουσία».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.