Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών! (φωτογραφίες)

«Το θαυμαστό ταξίδι της κλασικής μουσικής», μια πολύχρονη και πολύχρωμη διαδρομή ανά τους αιώνες, παρακολούθησαν την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέλη της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών!

Η Εθνική Συμφωνική ......

Ορχήστρα ταξίδεψε το πολυπληθές κοινό στην πολύχρονη και πολύχρωμη πορεία της μουσικής αρχίζοντας από τον Βιβάλντι και φτάνοντας μέχρι τον Γκέρσουιν. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα διηύθυνε ο Ραφαήλ Πυλαρινός ενώ συμμετείχε ως σολίστας ο Φιλιατρινός Θανάσης Ζέρβας. Οι άνθρωποι του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ο Αρχιμουσικός και μέλη της Φιλαρμονικής του Συλλόγου απόλαυσαν το μουσικό ταξίδι και την ξεχωριστή εμπειρία που έζησαν και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ενθουσιασμένοι από την παρουσία τους στο Μέγαρο Μουσικής.

Μιλώντας στο «Θ», η πρόεδρος του Συλλόγου, Βιβή Παντελάκη, επεσήμανε ότι, «Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές του Σχολείου Μουσικής και τα μέλη της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών η παρακολούθηση της συναυλίας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή.

“Το θαυμαστό ταξίδι της κλασικής μουσικής”, ήταν ο τίτλος της συναυλίας. Μια πολύχρονη και πολύχρωμη διαδρομή ανά τους αιώνες της κλασικής μουσικής που ξεκίνησε από το Βιβάλντι και έφθασε μέχρι τον Γκέρσουιν. Ακούστηκαν αποσπάσματα από τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι, τη Μικρή νυχτερινή μουσική του Μότσαρτ, την Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν, τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Μέντελσον κ.ά. Για κάθε απόσπασμα γινόταν προηγουμένως η παρουσίασή του προκειμένου οι μικροί ακροατές να εξοικειωθούν με όρους όπως προκλασική, μπαρόκ, κλασική, ρομαντική ή τζαζ μουσική. Το ότι όλα τα αποσπάσματα ήταν πολύ γνωστά και αγαπημένα, εκτελεσμένα τέλεια από τους μουσικούς της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, σε ένα χώρο όπως αυτός του Μεγάρου έκαναν απολαυστική τη μία ώρα που διήρκεσε η συναυλία. Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Μέγαρο. Η επιλογή από το Σύλλογο Φιλοπροόδων της συγκεκριμένης παράστασης δεν ήταν τυχαία.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα διηύθυνε ο Ραφαήλ Πυλαρινός ενώ συμμετείχε ως σολίστας ο Θανάσης Ζέρβας. Ισχυροί δεσμοί ενώνουν και τους δύο με το Σύλλογο Φιλοπρόοδων. Ο Θανάσης Ζέρβας είναι συνθέτης, σαξοφωνίστας και μαέστρος. Είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στα Θεωρητικά της Μουσικής. Κατάγεται από τα Φιλιατρά. Έχει πάρει τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Σχολείο Μουσικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Μάλιστα ο ίδιος έχει πει ότι το άκουσμα της Φιλαρμονικής στα παιδικά του χρόνια τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση να γίνει μουσικός.

Στη συναυλία συμμετείχε παίζοντας σαξόφωνο στο Capulets από τη 2η Σουίτα Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Prokofiev και ως σολίστας στο Summertime από το Porgy & Bess του Gershwin. Στις 22 Μαρτίου θα εμφανιστεί στα Φιλιατρά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της 25η Μαρτίου 1821. Δεσμοί υπάρχουν και με τον πατέρα του Ραφαήλ Πυλαρινού, Διονύσιο, ο οποίος έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στα Φιλιατρά, πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Σύλλογο Φιλοπροόδων όταν αρχιμουσικός ήταν ο Αρβανιτάκης.

Από τότε οι δεσμοί και η φιλία συνεχίστηκαν μέχρι και σήμερα. Για το ΔΣ του Συλλόγου είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίσουν τα έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς αλλά και να έρχονται σε επαφή με σπουδαίους μουσικούς που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα που μπορούν να τα μιμηθούν».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.