Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πενθημέρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε η ΟΛΜΕ

Τη διεξαγωγή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν και επίσημα οι καθηγητές, στην ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας.

72 από τις 85 ΕΛΜΕ ........

που συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης κι έτσι η αρχή της σχολικής χρονιάς αναμένεται να είναι επεισοδιακή.

Οι πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων ανέφεραν ότι η στάση τους θα επανεξετάζεται με ψηφοφορία μετά το τέλος κάθε πενθήμερου.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών.

Στη συνέλευση όλων των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ δεν υπήρχε κοινή γραμμή καθώς η κάθε παράταξη κατέβηκε με την δική της πρόταση. Και συγκεκριμένα:

- Οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ) εισηγήθηκαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

- Η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Συσπειρώσεις με 2 έδρες) πρότεινε απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

- Η παράταξη της ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) μια 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου και γενική συνέλευση, επανεκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

- Το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) μια 48ωρη απεργία.

- Η παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠαΣοΚ με μία έδρα) δύο 48ωρες απεργίες, 18 και 19 Σεπτεμβρίου και 25 και 26 του μήνα.

Κοινή στάση με την ΟΛΜΕ αναμένεται να κρατήσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ενώ και η ΟΙΕΛΕ -οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία δηλαδή- έχει εξαγγείλει απεργίες.

Σε συστράτευση καλεί η ΟΛΜΕ γονείς και μαθητές

Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ενόψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;» ρωτούν, μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει!».

Υστερόγραφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.