Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

On Line οι Δημόσιες συμβάσεις

Σε μεγαλύτερη διαφάνεια και εξοικονόμηση κρατικών δαπανών στοχεύει το Ενιαίο Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, που παρουσίασαν σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός.

Το πλήρες νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, .......

προβλέπει ότι οι αναθέτουσες αρχές -οι φορείς δηλαδή που έχουν το δικαίωμα να διενεργούν διαγωνιστικές διαδικασίες (π.χ. ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Νοσοκομεία)- μειώνονται κατά 90%, από 6.930 σε 621.

Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, τόσο ως προς τα αιτήματα, όσο και ως προς τις διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά και την εκτέλεση των συμβάσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, με το Ενιαίο Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων θα υπάρξει μείωση κόστους από 5% έως 20%, ανάλογα με είδος του διαγωνισμού και της προμήθειας, που θα προέλθει -μεταξύ άλλων- μέσα από καλύτερες τιμές, συρρίκνωση διοικητικού κόστους, αλλά και τον αναμενόμενο περιορισμό των ενστάσεων που θα επιφέρει η μεγαλύτερη διαφάνεια.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση, που σημαίνει ότι τα όποια σχετικά αιτήματα από τα υπουργεία καταγράφονται από τις αρχές του μήνα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Από τον Απρίλιο, στο σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία ΝΠΔΔ) και από τον Μάιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε ενάμισι χρόνο το σύστημα θα συνδεθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με το νέο σύστημα, τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι συμβάσεις θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς, θα γίνονται με δύο τρόπους:

Είτε με τις λεγόμενες συμφωνίες-πλαίσιο, όπου τα αιτήματα θα ομαδοποιούνται και τη διαδικασία θα αναλαμβάνει κεντρική αναθέτουσα αρχή, π.χ. η περιφέρεια, με στόχο να επιτυγχάνονται ταχύτεροι χρόνοι και καλύτερες τιμές
Είτε με ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που θα αφορούν κυρίως μικρότερες δημόσιες συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για την προμήθεια 700 εκτυπωτών για όλες τις εφορίες της χώρας, το αρχικό κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί ήταν της τάξεως των 330.000 ευρώ και μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μειώθηκε στις 226.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, τον Μάρτιο θα προκηρυχθούν 5 διαγωνισμοί για τρόφιμα για τον στρατό, ενώ με το σύστημα αναμένεται να συνδεθούν η Αστυνομία, αλλά και οι εφορίες αρχαιοτήτων.

MEGA TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.