Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Νέο –μόνιμο- χαράτσι επιβάλλει η κυβέρνηση στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού

Ένα χαράτσι – έκπληξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Δευτέρα, στην ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, με.......

διάταξη του νομοσχεδίου, επιβάλλεται διαρκείας σε όσους έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά αλλά και σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξασφαλίσει πρόσθετα ετήσια έσοδα 111,6 εκατ. ευρώ. Ο νέος φόρος στα ΙΧ, δεν περιελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς αποφασίστηκε αφού ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται με συντελεστές 5% έως 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας έως 10 ετών. Ο συντελεστής 5% θα αφορά επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 έως και 2.500 κυβικά εκατοστά, ενώ για τα αυτοκίνητα που είναι πάνω από 2.500 κυβικά, ο συντελεστής θα αυξάνεται στο 10%.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αναπήρων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο φόρος αυτός θα βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και θα εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος κάθε χρόνο.
Η πρώτη φορά κατά την οποία θα πληρωθεί, θα είναι το 2014 για αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν το 2013. Έκτοτε, θα επιβάλλεται κάθε χρόνο, καθώς δεν πρόκειται για έκτακτο αλλά για νέο μόνιμο φόρο.

Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.