Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλιατρά, Ένας ξεχωριστός προορισμός. [Video με φωτο]

UPDATED

Όμορφη κωμόπολη με καλή ρυμοτομία, τα Φιλιατρά, εμπορικό και αγροτικό κέντρο, απλώνονται σε εύφορη περιοχή με καλλιέργειες. Ωραίες πλατείες, χώροι πρασίνου, παλαιά κεραμοσκεπή σπίτια και νεοκλασικά κτίρια στολίζουν τα Φιλιατρά. H κωμόπολη γνώρισε μεγάλη οικονομική και κοινωνική ακμή το 19ο αι. χάρη στις εξαγωγές σταφίδας (κατά κύριο λόγο), λαδιού και κρασιών σε ευρωπαϊκές πόλεις (Tεργέστη, Nεάπολη, Λιβόρνο, Λονδίνο).

Από τα αξιοθέατα των Φιλιατρών ξεχωρίζουν η .............

κεντρική πλατεία με σιντριβάνι φλωρεντινής κατασκευής, το κτίριο του δημαρχείου, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη, το νεοκλασικό κτίριο του Λυκείου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Μπουριάνων και παλαιός σταυρεπίστεγος βυζαντινός ναός της Ανάληψης του Σωτήρα σε ελαιόφυτη περιοχή κοντά στα Φιλιατρά.

Το ομοίωμα του φημισμένου πύργου του Άιφελ είναι ένα ακόμη αξιοθέατο των Φιλιατρών. Για κάποιον που γνωρίζει για πρώτη φορά τα Φιλιατρά έρχεται στη σκέψη του το μαγευτικό Παρίσι. H αρχική κατασκευή του έργου, που αντικαταστάθηκε από νεότερη, ήταν δωρεά του ευεργέτη των Φιλιατρών γιατρού Xαράλαμπου Φουρναράκη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η Αγία Κυριακή, επίνειο των Φιλιατρών με λιμανάκι και όμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Στη περιοχή του Άγριλου θα δείτε το κάστρο των παραμυθιών. O Xαράλαμπος Φουρναράκης εμπνεύστηκε την κατασκευή του από τα παραμύθια που του έλεγε η γιαγιά του για κάστρα, βασιλιάδες και βασιλοπούλες.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βυζαντινή εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα στο μεσόγειο χωριό Χριστιανούπολη. O ναός χτισμένος πάνω στα ερείπια ναού του Διός Σωτήρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Mεσσηνίας.

Για κολύμπι προσφέρονται οι ακρογιαλιές Λιμενάρι, η Aγία Kυριακή, η αμμουδερή παραλία του Aϊ-Γιαννάκη - Λαγγούβαρδου (Λαγκουβάρδου), καθώς και η παραλία του Στομίου και η ακρογιαλιά του Άγριλου

Διαμονή στα Φιλιατρά:

Ξενοδοχείο "ΤΡΙΦΥΛΙΑ" τηλ 27610 34290

«LIMENARI HOTEL», στο Λιμενάρι Φιλιατρών, (τηλ. 27610 33800 Fax: 27610 33107)

Πρός Μαραθούπολη, στις μεζονέτες «Μεσόγειος» (τηλ. 6945917352, mesogeiosap.gr), στις «Αγροικίες» (τηλ. 27630 61226, agrikies.gr).

ΦΑΓΗΤΟ

Στον Αγρίλη Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραθαλάσια ταβέρνα "Μπαράκα" στην ταβέρνα του κ. Γώγου και να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στον Μύλο του Αγρίλη θαυμάζοντας παράλληλα το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που έχετε δει ποτέ.

Στα Φιλιατρά μπορείτε να φάτε στην Εξοχική ταβέρνα "Δεξαμενή" των Αδελφών Τριαντόπουλου (στο πάνω μέρος της πόλης) τηλ 27610 32550

Φιλιατρά: Πιτσαρία "ΟΑΣΗ" του κ. Νικολακόπουλου στην είσοδο της πόλης αμέσως μετά το γυμνάσιο με μοναδικές γεύσεις (τηλ 2761032808).

Στο Λιμενάρι Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα "Ιόνιον" του κ. Κολομβάκη απολαμβάνοντας την θέα του Ιονίου Πελάγους.

Στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραλιακή ταβέρνα "Γρηγόρης" με εξαιρετική κουζίνα και με θέα το λιμάνι της Αγίας Κυριακής τηλ 27610 93030

Επίσης στην Αγία Κυριακή μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στην ταβέρνα "Τα Πέριξ" τηλ. 27610 93034

Στην παραλία της Μαραθούπολης σας περιμένει η οικογενειακή ταβέρνα «Μαϊστράλι» (τηλ. 27630 61514, www.maistralitavern.gr) για φρέσκο ψάρι, κρεατικά και επιλεγμένα τριφυλιακά κρασιά. Μην παραλείψετε να πάρετε σαλάτα "Μαϊστράλι". Θα σας μείνει αξέχαστη.....

Για γρήγορο φαγητό

"Quick Fast Food" στην πλατεία Φιλιατρών τηλ 27610 32880

"Αρκούδι" Ψητοπωλείο - Οβελιστήριο στην αρχή του πεζόδρομου Φιλιατρών 2761 300419

ΚΑΦΕ και ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Στα Φιλιατρά μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στον παιδότοπο - καφέ "ΜΑΝΤΕΙΟ" στο "Αρχαίον" στο Capriccio, στον Γαλαξία ενώ στο πολύ ξεχωριστό ουζερί "Violeta Classic" μπορείτε να απολαυσετε το ποτό σας με φόντο το φλωρεντιανό συντριβάνι της πλατείας.
Επίσης μην ξεχάσετε να γευτείτε το υπέροχο παγωτό Häagen-Dazs από το επίσημο μαγαζί Häagen-Dazs που υπάρχει στην πλατεία Φιλιατρών.
Αν πάλι η όρεξη σας τραβάει ρακί τότε το ρακομελάδικο "Κουτσούνι" στην ανατολική πλευρά της πλατείας Φιλιατρών θα σας μαγέψει με θέα από τον πρώτο όροφο ολόκληρη την πλατεία.



in.gr Διακοπές

14 σχόλια:

  1. λεπτομερής η παρουσίαση των πληροφοριών για την αγαπημένη μας πατρίδα, που την ολοκληρώνει και την αναδεικνύει, το πενέμορφο video με τις φωτογραφίες από τα ενδιαφέροντα αξιοθέτα που πλαισιώνουν τα Φιλιατρά μας.............
    Σας ευχαριστώ θερμά!
    Χρυσάνθη Λεβεντάκη Κοντέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αναφέρονται οι δρόμοι των Φιλιατρων, που σε πολλές περιπτωσεις είναι προσβάσιμοι μόνο με 4Χ4, το κατα τα άλλα ομορφο συντριβανι της πλατείας που αν πλησιάσεις βλέπεις πλήθος σκουπιδιών μεσα, που απο κάποια ώρα και μετα, και μαλιστα οχι πολύ προχωρημένη, φοβασαι να κυκλοφορήσεις στο δρομο, οι αλλοδαποι που κατακλυζουν την πλατεια και τους δρομους με τα προβλήματα που κατα καιρους προκαλουν και πολλά αλλα...
    Οσο για τις παραλίες, στο Λιμεναρι μονο για extreme sports μπορει να παει καποιος και οχι για μπανιο, και στον Αγριλη-Αγριλο στα πεζουλακια του λιμανιου, και οχι ακρογυαλι...
    Τελος σχετικα με τα καταστηματα που προτεινονται, καποια εκουσια ή ακούσια παραλειπονται ενω καποια άλλα προβαλονται ιδιαιτερως.. Μηπως αυτο δειχνει καποιες συμπαθειες και αντιπαθειες αναλογα;;
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως προς το τελευταίο.
    Μπήκαν μαγαζιά γύρω στην πλατεία. Καμία συμπάθεια καμία αντιπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΓΩΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΗ ,ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο. Πολυ καλή η υπόδειξη.
    Όχι να μας λένε ότι έχουμε συμπάθειες και αντιπάθειες.
    Τόσα μαγαζιά και επιχειρήσεις γράψαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΓΡΑΨΑΤΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΕΣ....ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ - ΠΙΤΣΑΡΙΑ "ΜΑΝΤΕΙΟ" ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΠΥΛΟ ΕΩΣ ΖΑΧΑΡΩ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΕΣ Η ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΕΣ!!!(ΓΡΑΨΑΤΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ!)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράγματι είναι παράλειψη. Σωστή η επισήμανση.
    Πάντως το ξαναλέμε. Δεν υπάρχουν συμπάθειες ή αντιπάθειες.
    Συμπληρώστε κι εσείς κάτι που έχουμε ξεχάσει. Δεν θα πάθετε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμπληρώθηκαν στο κείμενο και τα δύο (ταβέρνα Γώγου στον Αγρίλη και το ΜΑΝΤΕΙΟ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το quick και το αρκουδι ειναι γυρω απο την πλατεια, οι γυροβολιες , ο πλατων και η μάλη δεν ειναι γυρω ή κοντα στην πλατεια;;Ο Βαρελάς δεν ειναι στα φιλιατρα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι ρε βλάκα "δημοσιογραφε". Ποιο μαγαζί είναι στη πλατεία Φιλιατρών? Το Μαιστραλι στη Μάραθο,ρε κούφιε? Τον Γαλάνη γιατί δεν τον έβαλες? Το Κουορε , την Μαλή που είναι κ νεο μαγαζί? Τελικά ρε Χάρη είσαι πολύ νούμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 9:14 μόνο που δεν το έγραψε αυτός για τα μαγαζιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι αλήθεια πως πολλά από τα καταστήματα που υπάρχουν στα Φιλιατρά έχουν παραληφθεί από τον δημοσιογράφο που έχει επιμεληθεί κατά τα άλλα αυτό το όμορφο άρθρο! Αν εγώ κατάλαβα καλά το άρθρο έχει σκοπό να αναδείξει αλλά και να προωθήσει τον τόπο μας σε κάποιον που δεν έχει ξαναέρθει στα Φιλιατρά, και που επομένως δεν γνωρίζει και τα καταστήματα που υπάρχουν! Δεν τίθεται λοιπόν θέμα συμπάθειας ή αντιπάθειας, αμέλειας ίσως ναι! Ακόμα και συμπάθεια όμως να υπάρχει ανάμεσα σε δημοσιογράφο και καταστηματάρχες, δεν μπορώ να καταλάβω τα αρνητικά σχόλια κάποιων, δηλαδή εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση και συμπάθεια σε κάποιο μαγαζί; Από ότι έχω διαπιστώσει από πολλές συζητήσεις αλλά και από σχόλια που βλέπω κάτω από τέτοιου είδους άρθρα μας είναι πιο εύκολο να κρίνουμε κάποια προσπάθεια προβολής του τόπου μας παρά να συμβάλουμε σε αυτή και να την κάνουμε πιο σωστή και πιο μεγάλη.
    Πιστεύοντας πως ο σκοπός του άρθρου είναι να διαφημίσει τον τόπο μας θα πρότεινα σε όλους μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο σε αυτό δίνοντας στον δημοσιογράφο υλικό για να φτιάξει ένα καινούριο άρθρο που θα συμπεριλαμβάνει εκτός από τα καταστήματα κάθε τι που εμείς οι ντόπιοι προτείνουμε!
    Εγώ με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού που είδη έχει ξεκινήσει στον τόπο μας θα έδινα αρκετά μεγάλη βάση στο πολιτιστικό κομμάτι του τόπου μας ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού. Οι καιροί αλλάζουν και οι χοροί στις πλατείες σταματούν! Εμείς που ακόμα τους έχουμε γιατί να μην τούς αναδείξουμε; Ακόμη ας μιλήσουμε και για το ερασιτεχνικό θέατρο που προσφέρει σχεδόν κάθε χρόνο παραστάσεις ανεβάζοντας συνέχεια τον πήχη πιο ψηλά κερδίζοντας βραβεία σε πολλά φεστιβάλ! Επίσης για το θερινό cinema που είναι πλέον μέρος του καλοκαιριού στη πόλη μας! Ένας καινούριος σύλλογος φτιάχτηκε ο όμιλος δράσεων και πολιτισμού και όπως φαίνετε τα πάει πολύ καλά!
    Ας πούμε και για τα γήπεδα που διαθέτει ο Αγρίλης, τη φιλαρμονική μας που μας συνοδεύει σε καλές και κακές στιγμές και είναι πολύ σημαντική γιατί απαρτίζεται από δικά μας παιδιά! Μπορούμε να προβάλουμε το αθλητικό πνεύμα των Φιλιατρών κάνοντας λόγο για την Εράνη την ποδοσφαιρική μας ομάδα.
    Ας πούμε κάτι και για το σύλλογο Φιλιατρινών γυναικών με τα υπέροχα τοπικά προϊόντα τους και όχι μόνο! Γιατί δεν μιλάμε για τον προστάτη μας τον Άγιο Χαράλαμπο; Κάποιος μεγαλύτερος θα μπορούσε να μας πει και για έθιμα, κάποια γιαγιά για την τοπική κουζίνα! Πρέπει να προβάλουμε και τη γεωργία, οι περισσότεροι στα Φιλιατρά από αυτή ζουν, να πούμε για ότι καλλιεργούμε, το λάδι μας, τις ελιές μας, τα αγγούρια, της ντομάτες, όλα τα γεωργικά προϊόντα μας αξίζουν προβολή, έχουν γεύση και άρωμα που κανένας άλος τόπος δεν δίνει! Να γράψουμε και για τη γιορτή του καρπουζιού, και για τη σταφίδα, το μούστο και τη μουσταλευριά, το πετιμέζι (κανείς δεν το ξέρει)!
    Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει όλοι έχουμε κάτι που λατρεύουμε στα Φιλιατρά, μπορεί για εμάς να είναι μέρος της καθημερινότητας μας ίσως κάτι αυτονόητο αλλά για άλους είναι κάτι καινούριο ας τους γνωρίσουμε τον τόπο μας και ότι εμείς αγαπάμε σε αυτόν και ας κάνουμε τα Φιλιατρά αγαπημένο και ζηλευτώ προορισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το άρθρο δεν είναι δικό μας.
    Τα στοιχεία διαμονής φαγητού κλπ κλπ είναι δικά μας. Αυτά τα συμπληρώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.