Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Υπαρκτή η απειλή της στάσης πληρωμών στους Δήμους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών, βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και 14 δήμοι της χώρας δεν έχουν καταθέσει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τα απαιτούμενα ποσά για τις μισθοδοσίες του α' 15νθημερο του Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, ότι την επόμενη Δευτέρα-Τρίτη, θα έχουν φθάσει στα ταμεία των δήμων 35 εκατ. ευρώ.

Οπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ...............

Κώστας Ασκούνης από το γεγονός ότι οι 14 Δήμοι δεν κατέθεσαν τα απαιτούμενα ποσά αποδεικνύει «ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό κι αν δεν πληρωθούμε θα πάμε σε στάση πληρωμών».

Οι δημοτικές αρχές είναι υποχρεωμένες να έχουν κατατεθειμένους στην Ενιαία Αρχή μισθούς διμήνου -υποχρέωση που ήδη δεν τηρείται από μεγάλο αριθμό δήμων, αλλά δεν συνιστά πλέον σημαίνον πρόβλημα λόγω της δεινής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πέρα των 14 δήμων, έντονη ήταν η φημολογία ότι επιπλέον τέσσερεις δήμοι δεν έχουν καταφέρει να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τις μισθοδοσίες, ωστόσο δεν υπήρξε σχετική επίσημη ανακοίνωση από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως συνέβη με την περίπτωση των 14 δήμων.

Πάντως το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στην ΚΕΔΕ ότι τη Δευτέρα-Τρίτη θα έχουν φτάσει στα ταμεία των δήμων 35 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ).

Τα χρήματα αυτά αποτελούν τμήμα της δ' δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, ύψους 213,875 εκατ. ευρώ. Ο υπ. Εσωτερικών επανέλαβε κατά τη συνάντηση ότι υπάρχει ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για την απόδοσή τους, ενώ το θέμα συζητά αυτή την ώρα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Ασκούνης ενημέρωσε, επίσης, τους συγκεντρωμένους πως ο υπουργός Εσωτερικών τους διαβεβαίωσε ότι, όταν δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ από την τρόικα, θα δοθεί προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 814 εκατ. ευρώ περίπου.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.