Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα μελέτη ρίχνει φως στη πολυσυζητημένη σύγκριση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου

Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Θεσσαλίας και της Κρήτης, μετά από σχετικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως ν' αποτελεί μία πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που προκαλεί η επιδημία του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ...........

συνέκριναν την επίδραση του κανονικού και του παθητικού καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου με το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στο πείραμα, εξετάστηκαν 15 καπνιστές και 15 μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες και μελετήθηκαν οι επιπτώσεις καπνίσματος δύο τσιγάρων σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Αντίστοιχα, για το παθητικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης για μία ώρα σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος κοινού τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μετά το κάπνισμα δύο κανονικών τσιγάρων, καθώς επίσης κι έπειτα από παθητικό κάπνισμα κανονικού τσιγάρου τα κύτταρα του αίματος που ενεργοποιούνται στη φλεγμονή αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά σε σχέση με τα άτομα που κάπνισαν (κανονικά και παθητικά) ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αυτό δείχνει ότι ενώ το κανονικό τσιγάρο ενεργοποιεί την διαδικασία της φλεγμονής, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αντίθετα, το κανονικό και το παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα, γεγονός που οδηγεί στ συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως αποτελεί μια πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι πολύ σημαντικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από το κάπνισμα, παθητικό ή μη.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.