Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσπίζουν προσωπικό ελάχιστο εισόδημα -Τεκμήριο φορολόγησης ακόμη και το πτυχίο

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς και για το τρόπο πάταξης της φοροδιαφυγής από περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Στη λογική αυτή εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής νέων αντικειμενικών κριτηρίων που θα κινούνται στη λογική των τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η συντριπτική ............

πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει δηλώνοντας εισοδήματα ακόμη και κάτω από το αφορολόγητο όριο αναζητούνται μέτρα που ορισμένοι μπορεί να τα χαρακτηρίσουν ακραία. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων τόσο η ειδικότητα,όσο και οι επιστημονικοί τίτλοι (βασικό πτυχίο, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) του φορολογούμενου.

Ειδικότερα, τα 8 αντικειμενικά κριτήρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:

Ο χρόνος άσκησης επαγγέλματος
Το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας
Ο χώρος άσκησης (τετραγωνικά) του γραφείου ή του καταστήματος
Η αντικειμενική αξία της έδρας του γραφείου ή του καταστήματος ή το ενοίκιο που καταβάλλεται
Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης
Ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για επιχειρήσεις ή καθαρή αμοιβή για ελεύθερους επαγγελματίες
Ο συντελεστής απόδοσης μεταξύ ακαθάριστων και καθαρών εσόδων που θα ποικίλλει κατά περίπτωση
Η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά τους τρόπους με τους οποίους θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των μηδενικών φορολογικών δηλώσεων από ελεύθερους επαγγελματίες θεσπίζοντας ουσιαστικά το προσωπικό ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία και επιτηδευματία.

Το ελάχιστο επαγγελματικό εισόδημα που θα προκύπτει από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα μπαίνει στη συνέχεια σε δεύτερο κοσκίνισμα καθώς θα πρέπει να περάσει και από τα γενικά τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτά καθορίζονται για το σύνολο των φορολογουμένων.

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται και το ενδεχόμενο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ των εσόδων τους, ενώ φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί άλλη πρόταση που προέβλεπε αύξηση του συντελεστή παρακράτησης από το 20% στο 25%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα καταργηθεί, στην περίπτωση που φυσικά υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση, το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.