Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρωτοβάθμια παροχή υγείας στη Μεσσηνία -το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης

Γράφει η Αντωνία Μπούζα.

Στη μιζέρια των ημερών , στην αγωνία για το πως θα καταφέρουν ν΄ανταποκριθούν τα Ελληνικά νοικοκυριά στη φοροκαταιγίδα και στις περικοπές που επιβάλλουν οι συνθήκες , προστίθεται και η αποσύνθεση του κοινωνικού μας κράτους.
Για να κρατηθεί όρθια η Χώρα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει το κοινωνικό κράτος.
Αυτό προϋποθέτει να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Δημόσιο σύστημα Υγείας και να εξυγιανθεί ο ευαίσθητος χώρος της υγείας.

Η πολιτική μας ηγεσία οφείλει όχι απλώς να προσπαθήσει , ............

όχι απλώς να πράξει το καθήκον της , αλλά να υπερβάλλει εαυτόν για να το επιτύχει.
Μετά από τη συρρίκωνση των εισοδημάτων των Ελλήνων , επόμενο είναι να έχουν πλέον στραφεί όλοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που δυστυχώς κάθε ημέρα που περνάει καταρρέει!
Αναλώσιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την υγεία των ασθενών,είναι είδη εν ανεπαρκεία στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
Αυτό πέραν των κινδύνων που εγκυμονεί για τις ανθρώπινες ζωές, απαξιώνει και στα μάτια των πολιτών το κράτος και τις δυνατότητες που έχει να ανταποκριθεί στα σοβαρά και τα δύσκολα.

Ως παράδειγμα θ΄αναφερθώ στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, που είναι μία μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με σκοπό την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.
Εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών , τόσο από τον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης , όσο και από την ευρύτερη περιοχή , κυρίως αγροτικό κόσμο και πολλές φορές μη δυνάμενο να εξυπηρετηθεί αλλού ,λόγω των συνθηκών ζωής και οικονομικής δυνατότητάς του .
Ο μέσος όρος των ασθενών καθημερινά κυμαίνεται σε 300 με 400 άτομα .Εμβόλια, συνταγογράφηση φαρμάκων,πιστοποιητικά,τεστ ΠΑΠ,αλλά και επείγοντα περιστατικά κυριαρχούν των λοιπών ενασχολήσεων.

Το συγκεκριμένο Κέντρο για να λειτουργήσει ομαλά, απαιτείται να επικουρούν τους γιατρούς και άλλα τμήματα , όπως μικροβιολογικό, ακτινολογικό κλπ καθώς επίσης, να υπάρχει και επιστημονικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Το ακτινολογικό τμήμα όπου ήδη διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα είναι ανενεργό επειδή συνταξιοδοτήθηκε η εμφανίστρια.
Το παιδιατρικό τμήμα δε λειτουργεί εξ΄αιτίας της απασχόλησης της παιδιάτρου στο Νοσοκαμείο Καλαμάτας και το οδοντιατρείο το ίδιο.
Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και η κτιριακή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης, για να καταδείξει πως τα πάντα φθίνουν πλέον σ΄αυτόν τον τόπο.

Επειδή αρνούμαστε να εγκταλείψουμε , αρνούμαστε να υποταχθούμε σε μία μίζερη ζωή, αρνούμαστε να χάσουμε την ελπίδα μας, απαιτούμε από την Πολιτεία στην οποία συνεχίζουμε ...ακόμη να προσβλέπουμε, να πράξει το καθήκον της , παρά τις μεγάλες πράγματι δυσκολίες , έχοντας ένα πράγμα στο νου.
Πως η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό , πως είναι αδιαπραγμάτευτο και πως δεν παίρνει αναβολή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.