Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν συγκυβέρνηση- Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή

Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό 16 ημέρες πριν τις εκλογές, όπως προκύπτει από τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα σε εφημερίδες. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως προηγείται σταθερά η Νέα Δημοκρατία χωρίς αυτοδυναμία ενώ η νέα Βουλή που προκύπτει είναι δεκακομματική.

Αναλυτικότερα, η αυτοδυναμία είναι σχεδόν ανέφικτη όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Τα Νέα».

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα στην ........

πρόθεση ψήφου (25,5%) έναντι του ΠΑΣΟΚ (19,1%) αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δε θα επιτευχθεί. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που Πάνου Καμένου δείχνουν να χάνουν έδαφος (7,1%), όπως άλλωστε και η Δημοκρατική Αριστερά (5,4%).

Σταθερά τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 10,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (9,1%). Στη νέα Βουλή φαίνεται ότι θα μπει και η Χρυσή Αυγή (5,4%) αλλά και ο ΛΑΟΣ (4%) παρά τη φθορά του από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας δηλώνει το 59% των ερωτηθέντων, ενώ η «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ» που ζητά το 77% των πολιτών, είναι άλλος ένας δρόμος προς τη συγκυβέρνηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δε θέλει νέο γύρο εκλογών στην περίπτωση που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μόλις στο 8,1% τάσσεται υπέρ.

Για το 26,7% των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό 25,8% αλλά για τους περισσότερους (45,2%) καταλληλότερος είναι ο... κανένας!

Δημοσκόπηση της Marc

Στη δημοσκόπηση της Marc, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί 39,7%. Φτάνουν όμως μαζί τις 155 έδρες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 21,9% και το ΠΑΣΟΚ 17,8%, με τη διαφορά να μειώνεται από το 4,5% στο 4,1%, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν διαρροές.

Και ενώ η ΝΔ βλέπει το ποσοστό της να μειώνεται σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμένου ανεβαίνουν (10,4% από 9,9%), όπως και ο ΛΑΟΣ (4,2% από 3,9%), δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στη Συγγρού.

Μάχη για την τρίτη θέση δείχνουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΚΚΕ φαίνεται να υποχωρεί στην 5η θέση (9,2%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει το ποσοστό του στο 11% και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ακολουθούν με 10,4%. Η ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεντρώνει 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ενώ έστω και οριακά Οικολόγοι
Πράσινοι (3,2%) και Δημοκρατική Συμμαχία (3%) μπαίνουν στη Βουλή.

Και εδώ, Ευάγγελος Βενιζέλος (15,1%) και Αντώνης Σαμαράς (15,5%) έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά.

Το 46,4% των ερωτηθέντων «βλέπει» συγκυβέρνηση και μόλις το 8,3 πιστεύει πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία. 43,8% των πολιτών μιλούν για ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ το 42% λέει ότι θα ψηφίσει με βάση το πρόγραμμα κάθε κόμματος.

Δημοσκόπηση της RASS

Τέλος, η δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στην εκτίμηση ψήφου μόλις ανεβάζει τα δύο αποκαλούμενα μεγάλα κόμματα πάνω από το 40%.

Οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 54,5% πως θα ψηφίσουν με κριτήριο να κυβερνηθεί η χώρα, ενώ το 62,1% δηλώνει ανήσυχο για την πιθανότητα ακυβερνησίας.

Αναλυτικά η εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση:

ΝΔ 24,1%
ΠΑΣΟΚ 17,1%
ΣΥΡΙΖΑ 10,3%
ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 9,4%
ΚΚΕ 8,7%
ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ 8,4%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,3%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,8%
ΛΑΟΣ 3,4%
ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ 3,2%

1 σχόλιο:

  1. τα ποσοστα τησ χρυσησ αυγησ ειναι ποιο μεγαλα αλλα τα κρηβουν γιατι φοβουνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.