Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Και ο Δήμος Βύρωνα στον χορό της άρνησης πληρωμής για το χαράτσι στα ακίνητα.

Με... παραλλαγές και προβληματισμούς επεκτείνεται το «δίκτυο» των δήμων που εφαρμόζουν ή αναζητούν τρόπους αντίστασης στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα και με αφετηρία το Δήμο Νέας Ιωνίας ξεκίνησε πρόγραμμα ακτιβιστικής αντίστασης στο χαράτσι.

Οι δημότες ενημερώνονται για το πώς μπορούν να πληρώνουν σε τραπεζικά ΑΤΜ αφαιρώντας το ειδικό τέλος ακινήτων και στη συνέχεια ο δήμος αναλαμβάνει να καταθέσει μαζικά εξώδικα για να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους χρωστούν, την ίδια ώρα που ομάδες εθελοντών θα αναλαμβάνουν να επανασυνδέουν τις κομμένες παροχές.

Στο πλευρό του Δήμου Νέας Ιωνίας βρέθηκαν ........

σύντομα οι Δήμοι Ελληνικού - Αργυρούπολης και Σαρωνικού, ενώ οι τρεις δήμαρχοι Η. Γκότσης, Χρ. Κορτζίδης και Π. Φιλίππου (κοινό τους χαρακτηριστικό, η προεκλογική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ) απηύθηναν επιστολή στην Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ζητώντας συλλογικές πρωτοβουλίες. Από χθες, νομική στήριξη σε όσους δημότες αδυνατούν να πληρώσουν άρχισε να προσφέρει και ο Δήμος Ιλίου, όπου, κατά τον δήμαρχο Ν. Ζενέτο, υπάρχουν 35.000 καταναλωτές της ΔΕΗ.

Το αίτημα των τριών δημάρχων εξετάζεται από χθες, οπότε παρελήφθη επισήμως, χωρίς μέχρι στιγμής να εκδηλώνεται κάποια αντίδραση από τις ΚΕΔΕ - ΠΕΔΑ όπου προεδρεύουν αντιστοίχως οι δήμαρχοι Κ. Ασκούνης και Ν. Σαράντης (κοινό τους χαρακτηριστικό η προεκλογική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ).

Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι διαμορφώνεται ένας νέος δημοτικός «άξονας», με αφετηρία το Δήμο Περιστερίου, απ' τον οποίο αποφασίστηκε να κατατεθούν εξώδικα σε κάθε μέλος της διοίκησης της ΔΕΗ και υπόμνημα στην Εισαγγελία, όπου οι αρμόδιοι τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους για πιθανές βλάβες στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα όσων μείνουν χωρίς ρεύμα.

Γραμμή με Βύρωνα

Γραμμή συνεννόησης με το δήμαρχο Περιστερίου Α. Παχατουρίδη άνοιξε ήδη ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς (κοινό τους χαρακτηριστικό ότι κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι, ενώ στο παρελθόν είχαν στηριχθεί από τη Ν.Δ.), ο οποίος μας δήλωσε ότι θα καταθέσει και εκείνος εξώδικα και υπόμνημα στην Εισαγγελία, αλλά και προσφυγή για την καταχρηστικότητα των μέτρων που αφορούν όσους απαλλάσσονται. «Δεν είναι δυνατόν να αναγκάζονται οι μακροχρόνια άνεργοι να καλούνται να πληρώσουν και μετά να προσφεύγουν για να τους επιστραφεί το ποσό που ήδη πλήρωσαν, ενώ δεν έχουν να φάνε», λέει ο κ. Χαρδαλιάς. Ο ίδιος λέει ότι δεν στηρίζει το κίνημα τού «δεν πληρώνω γενικώς», αλλά θα προστατεύει μέσω της νομικής του υπηρεσίας τα νοικοκυριά που πραγματικά δεν τα βγάζουν πέρα, τα οποία γνωρίζει μέσω της συμμετοχής τους σε άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Καθώς πληθαίνουν οι λογαριασμοί που καταφτάνουν εμπεριέχοντας το «χαράτσι», αυξάνονται και οι ομάδες πολιτών που ζητούν από δήμους να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Πάτρας, όπου η ομάδα «Patras Greek Revolution» ζητάει με επιστολή προς το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να σταθεί στο πλευρό των πολιτών του, όπως κάνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας. «Η απόφαση γι' αυτό το κάλεσμα προς το δήμο πάρθηκε έπειτα από ώριμη σκέψη, αλλά και πολλές συζητήσεις με τους συμπολίτες μας. Συζητήσεις από τις οποίες διαπιστώσαμε τις δυσκολίες και την απελπισία που καλούνται να αντιμετωπίσουν από την επιβολή ενός ακόμη ληστρικού φόρου», αναφέρει η ομάδα, θυμίζοντας ότι από τον περασμένο Αύγουστο και με βάση δημοσιευμένα στοιχεία, «ένα στα δέκα σπίτια ήταν με κομμένο ρεύμα και το ποσοστό αυτό σίγουρα έχει μεγαλώσει αν λάβουμε υπόψη μας ότι έχει μεγαλώσει, και η ύφεση. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να καταλάβουμε τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι αρχίσουν να καταφτάνουν στους πολίτες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Newsbomb στο Δίκτυο «Δεν πληρώνω» από τους δήμους ανήκουν πλέον οι εξής Δήμοι.
Ελληνικό, Αργυρούπολη, Κορυδαλλός, Ψυχικό, Φιλοθέη, Σαρωνικός και Ίλιον αντιτίθενται στο χαράτσι για τα ακίνητα δημιουργώντας το δίκτυο «Δεν πληρώνω», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας.

Οι πολίτες των συγκεκριμένων δήμων έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τον τρόπο που θα πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να καταβάλλουν τον ειδικό φόρο για τα ακίνητα.

Παράλληλα, ο κάθε δήμος αναλαμβάνει τη νομική στήριξη όσων χρωστούν και την κατάθεση μαζικών εξωδίκων ώστε να μην κοπεί το ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.