Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Μέχρι το μεσημέρι το όνομα του νέου πρωθυπουργού

Λύνεται σήμερα ο γρίφος με το όνομα του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη διάρκεια της ημέρας.

Όπως έγραψε ήδη από χτες το iefimerida.gr, φαβορί για την ηγεσία της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι οι κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Λουκάς Παπαδήμος, ενώ φαίνεται να έχει αποκλειστεί το όνομα του κ. Μολυβιάτη.
Χτες το πρωί, πιθανότερο όνομα για τη θέση του ..........

πρωθυπουργού ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας όταν η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη, κ. Παπαδήμος. Η υποψηφιότητα του όμως φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο, λόγω των τριών όρων που έθεσε ο ίδιος προκειμένου να αναλάβει πρωθυπουργός. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το όνομά του κ. Παπαδήμου δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Λόγω της διαφαινόμενης εμπλοκής με τον κ. Παπαδήμο, από χτες το πρωί άρχισε να συζητείται έντονα το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, Νικηφόρου Διαμαντούρου. Ο κ. Διαμαντούρος αποκάλυψε ότι δέχτηκε διερευνητικό τηλεφώνημα, ωστόσο όπως δήλωσε στο Reuters θα δεχόταν την ανάληψη της πρωθυπουργίας υπό όρους.

Χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι επιστρέφει στη χώρα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, το όνομα του οποίου φαίνεται πως έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Ωστόσο, ο κ. Ρουμελιώτης φέρεται να ισχυρίζεται ότι επιστρέφει για θέματα του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ένα υπο-σενάριο που ακούγεται έντονα, ο κ. Ρουμελιώτης ίσως προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατόπιν απαίτησης του κ. Παπαδήμου, στην περίπτωση που ο τελευταίος αναλάβει τελικά πρωθυπουργός.

Πάντως, σύμφωνα με την λακωνική δήλωση του απερχόμενου κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν «θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού», φράση η οποία μεταφράζεται στο ότι έχουν καταλήξει στο όνομα του προέδρου της νέας κυβέρνησης. Όπως δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας στο iefimerida.gr χτες, οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, αλλά το όνομά του θα ανακοινωθεί σήμερα μαζί με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου για τα οποία η συζήτηση συνεχίζεται αμείωτη.

Εξάλλου, στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον κ. Παπανδρέου, μια συνεδρίαση που θα είναι η τελευταία αυτής της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς επιμένει στη θέση του για τοποθέτηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών προσώπων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να αποδέχεται τη συμμετοχή στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. και της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη νέα κυβέρνηση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε χτες ότι δέχτηκε πρόταση για τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση, την οποία όπως είπε απέρριψε ενώ επιφυλάχθηκε και για τη γενικότερη συμμετοχή του κόμματός του στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμα τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά) έχουν απορρίψει την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έχουν ζητήσει άμεση διεξαγωγή εκλογών.

iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.