Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Νέο εκλογικό νόμο προτείνει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Νέο εκλογικό νόμο, που θα φέρνει ανατροπές στο πολιτικό σύστημα, με την καθιέρωση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών και με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης σε μεγάλο βαθμό, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτηρίζει, δε, «πράξη υψίστης πολιτικής ανευθυνότητας» την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Αποκαλεί την κομματική πειθαρχία «τη μεγαλύτερη .........

παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος» και επισημαίνει ότι «είναι η ώρα για αλλαγές στις παραδοσιακές μας πολιτικές συμπεριφορές, είναι η ώρα να λειτουργήσουμε ως Βουλή με τους κανόνες του Συντάγματος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι αντίθετος με τη διαγραφή των «ανταρτών» βουλευτών, οι οποίοι δεν ακολουθούν την κομματική γραμμή, καθώς πρέπει κάποτε να τηρηθεί το Σύνταγμα που θέλει τον βουλευτή να ψηφίζει ελεύθερα.

Αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, αλλά και να χρεοκοπήσει και ξεκαθαρίζει ότι από την οικονομική αυτή κρίση θα υπάρξουν θύματα, όπως είναι οι άνεργοι και οι φτωχοί.

«Οι ευθύνες για τη "μαύρη τρύπα" στην οικονομία ανήκουν στις ηγεσίες της χώρας, πολιτικές, πνευματικές, οικονομικές, συνδικαλιστικές κ.λπ., αλλά όχι πάντως στους απλούς πολίτες», επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ο υπουργός κάνει σαφές ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την είσπραξη του νέου τέλους για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Όσο δε για τα κινήματα τύπου «δεν πληρώνω» και τα μηνύματα για «ανυπακοή», δηλώνει πως είναι μία «βέβαιη συνταγή θεσμικής αποδόμησης της χώρας με ολέθριες συνέπειες».

Η μόνη λύση για να ανακοπεί το αυξανόμενο φαινόμενο των «μη υποκινούμενων αποδοκιμασιών κατά των πολιτικών» θα έρθει, κατά τον κ. Παπαϊωάννου «από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα που θα κάνει την αυτοκριτική του, που θα εγκαταλείψει τις τραγικές πελατειακές συνήθειες του παρελθόντος, που θα αποφεύγει τον επιφανειακό λόγο των χαρακτηρισμών και των ύβρεων. Και κυρίως, με το «να καταθέσει πειστικές απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο, απαντήσεις που θα δίνουν όραμα, ελπίδα και προοπτική».

«Ο τοξικομανής είναι ασθενής και όχι εγκληματίας», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ως απώτερο σκοπό να θεραπευτούν τα εξαρτημένα από ναρκωτικά άτομα. Παράλληλα, αναλύει διεξοδικά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών.

Δείχνει, δε, αποφασισμένος να επιφέρει τομές στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, όπως είναι ο περιορισμός των αναβολών, η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων κ.λπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, συμμετοχή στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης έχει και μερίδα δικαστών, οι οποίοι «θα ελεγχθούν για τις καθυστερήσεις αυτές».

«Είναι ώρα να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.