Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Προτάσεις Οδυσσέα Βουδούρη στο Σχέδιο Νόμου για τους Συνεταιρισμούς

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

To Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό Πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου. Οργάνωση της εποπτείας του κράτους» είναι χωρίς αμφιβολία σε σωστή κατεύθυνση. Προβλέπει την κατάργηση των ανενεργών συνεταιρισμών και θέτει στη λειτουργία τους κριτήρια επιχειρηματικότητας προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Θα ήθελα όμως να καταθέσω δύο συμπληρωματικές προτάσεις. Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση μικρών, αλλά υγειών και με διαχειριστική επάρκεια ομάδων παραγωγών, που ασχολούνται με το ελαιόλαδο.
Η ενίσχυση αυτών των ομάδων προσκρούει σήμερα στην ..........

Κοινή Υπουργική Απόφαση 269/13-2-2009, που θέτει ως όριο για την αναγνώρισή τους και στην συνέχεια την ενίσχυση τους από προγράμματα ελαιουργικών φορέων την παραγωγή ελαιολάδου, ύψους τουλάχιστον 2% της περιφερειακής ζώνης.

Το ποσοτικό αυτό κριτήριο είναι ιδιαίτερα περιοριστικό και αποκλείει στη Μεσσηνία ομάδες παραγωγών, όπως ο Νηλέας, η Νέα Εποχή, ο Ελαιώνας και πολλούς άλλους, που σε τοπικό επίπεδο διαχειρίζονται αρκετά μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου. Για να ενισχύσουμε πραγματικά τις ομάδες παραγωγών, και όχι μόνο τις μεγάλες ενώσεις, το μόνο κριτήριο πρέπει να είναι η διαχειριστική τους επάρκεια και η διαχείριση του προϊόντος, που ορίζεται από το ποσοτικό κριτήριο, και όχι απλώς η παραγωγή του από τα μέλη τους.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στις εταιρικές συμπράξεις υπό μορφή ΑΕ. Προτείνω οι μέτοχοι, εφόσον οι ίδιοι είναι παραγωγοί και διαχειρίζονται την δική τους και μόνο παραγωγή, να παραμένουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και να μην χάνουν την ιδιότητα του αγρότη.

Ευελπιστώντας ότι θα συμπεριλάβετε τις προτάσεις μου, παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία.

Με εκτίμηση

Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.