Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Aναμένεται «πράσινο» από ΣτΕ για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Αντισυνταγματική αναμένεται να κρίνει τη διατήρηση οποιουδήποτε κλειστού επαγγέλματος για οποιονδήποτε λόγο στην Ελλάδα απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ που πρόκειται να εκδοθεί πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την απόφαση αυτή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα επικαλείται το σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί ελεύθερης επαγγελματικής επιλογής των Ελλήνων πολιτών.
Συγκεκριμένα, θα βασίζεται στο άρθρο 5 .........

παράγραφος 1 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται η προσωπική και οικονομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα, ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί η ελευθερία επιλογής και ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος.

Προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που αφορούσε προσφυγές για την έκδοση αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αναφέρει ότι στην «επαγγελματική ελευθερία ο νόμος μπορεί να επιβάλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητας».

Το δικαστήριο επισήμαινε ακόμη ότι «τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτό νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.