Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Συμφωνία για τον αγωγό- Το φυσικό αέριο θα φτάσει σε όλην την Πελοπόννησο

«Ευδόκιμη λύση» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, το αποτέλεσμα της σύσκεψης για την οριστικοποίηση της χάραξης του αγωγού του φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2011 στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ. Τατούλης τόνισε ταυτόχρονα ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταστεί σημείο αναφοράς για την ισόρροπη ενεργειακή ανάπτυξη της Νότιας Ελλάδας» μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Παράλληλα υπενθύμισε την απόφαση που είχε ληφθεί πριν.........

από δύο εβδομάδες σε προηγούμενη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό και την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, να φθάσει το φυσικό αέριο και μακρύτερα από την αρχική πρόβλεψη στις περιφερειακές ενότητες της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, αλλά και στην Ηλεία και την Αχαΐα. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη εντολή στις τεχνικές του υπηρεσίες να ξεκινήσουν τις μελέτες προκειμένου όλη η Πελοπόννησος να απολαμβάνει αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο και για τους δύο πολιτικούς σημαίνει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά και ευνοϊκότερους όρους για το επιχειρείν.

Στη σύσκεψη αυτή, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός του Περιφερειάρχη και του Υφυπουργού, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, οι Δήμαρχοι Κορίνθου, Άργους, Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Ναυπλίου, καθώς επίσης πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, οριστικοποιήθηκε η χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, αφού επιλύθηκαν και τα τελευταία προβλήματα, τα οποία είχαν καταγραφεί στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Κορίνθου. Μετά το πέρας της συνάντησης, όπου όλες οι πλευρές κατέγραψαν ευθέως τη σύμφωνη γνώμη τους, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για τη συνέχιση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στην Πελοπόννησο».

Να υπενθυμισθεί ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, προκειμένου να προκύψει επαναχάραξη σε κάποια σημεία του έργου. Μετά από συνεννοήσεις με τον ΔΕΣΦΑ, οι τεχνικές υπηρεσίες των δύο θιγόμενων δήμων έκαναν τις προτάσεις τους. Αυτές τις προτάσεις ενσωμάτωσε ο ΔΕΣΦΑ στον τελικό χάρτη, ο οποίος και έλαβε κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσιμης συνάντησης το πράσινο φως, που απεμπλέκει το έργο από τα προβλήματα που το εμπόδιζαν να συνεχιστεί.

Ο κ. Μανιάτης από τη δική του πλευρά ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και επιβεβαίωσε ότι τόσο ο ΔΕΣΦΑ, όσο οι υφιστάμενές του τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των Δήμων, και τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για την περιβαλλοντικούς όρους και την τελική χάράξη θα κινηθούν πολύ γρήγορα προκειμένου άμεσα το έργο να δημοπρατηθεί και να εγκατασταθεί εργολάβος. Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι είναι ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια κατά 35% μέσω του ΕΣΠΑ, και ως εκ τούτου πρέπει τα οφέλη του να αποδοθούν σε όλους τους πολίτες και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Παράλληλα τόνισε ότι έχει προκύψει συμφωνία με τον κ. Μανιάτη σχετικά με την ενσωμάτωση οπτικής ίνας στον κεντρικό αγωγό, γεγονός που θα καταστήσει την Πελοπόννησο την περιφέρεια με την μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα στην επικράτεια. Τέλος, ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε κι εκείνος από την πλευρά του τον κ. Μανιάτη για τη στενή συνεργασία και σημείωσε ότι μόνο με συνεχή διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία επιτυγχάνεται συναίνεση, η οποία είναι θεμελιώδης για την όποια αναπτυξιακή προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.