Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ VIDEO

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Η εγκατάσταση αλλά και οι πολλαπλές συνδέσεις των συσκευών ενός οπτικοακουστικού συστήματος σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, κάνουν, αν όχι ανέφικτη, ιδιαίτερα δύσκολη τη λειτουργία τους σε άλλους χώρους. Έτσι, συσκευές όπως τα DVD, και οι δορυφορικοί δέκτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δεύτερες και τρίτες τηλεοπτικές συσκευές που λίγο πολύ διαθέτουμε όλοι.

Η πιο οικονομική αλλά και πιο πρακτική .......

λύση του προβλήματος είναι η χρήση των συστημάτων εκπομπής και λήψης σημάτων βίντεο (video senders), οι όποιοι αναλαμβάνουν να μεταδώσουν ασύρματα το τηλεοπτικό σήμα από μια συσκευή στην άλλη. Πολλοί από τους συνδρομητές δορυφορικών πακέτων (και όχι μόνο) ίσως να έχουν προβληματιστεί πολλές φορές για τον τρόπο που θα πρέπει να μεταφέρουν τα δορυφορικά σήματα των πακέτων σε δεύτερες η και τρίτες τηλεοπτικές συσκευές που διαθέτουν στην οικία τους. Βέβαια το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις υπόλοιπες οπτικοακουστικές συσκευές όπως τα DVD και τα βίντεο.

Φυσικά η δυσκολία στις περιπτώσεις αυτές δεν εναπόκειται στη συνδεσμολογία, αφού εύκολα και γρήγορα μπορούμε να συνδέσουμε το δορυφορικό δέκτη η το DVD με τη δεύτερη τηλεοπτική συσκευή μέσω του δευτέρου scart η μέσω κάποιας άλλης οπτικοακουστικής εξόδου (S-Video η HDMI η RF). Το πρόβλημα στις περιπτώσεις αυτές είναι καθαρά θέμα καλωδιακό, αφού είναι εντελώς αντιαισθητικό να υπάρχουν καλώδια από δωμάτιο σε δωμάτιο για τη σύνδεση των συσκευών με περισσότερες των μιας τηλεοράσεων. Για τέτοιου τύπου περιπτώσεις υπάρχουν τα video senders τα οποία εύκολα, γρήγορα, αλλά κυρίως οικονομικά αναλαμβάνουν το ρόλο του ασύρματου link ανάμεσα στις συσκευές A-V και στη δεύτερη και τρίτη τηλεόραση.

Τα video senders που είναι στην ουσία ένα ζευγάρι πομπού δέκτη χαρακτηρίζονται από την υπερβολική ευκολία εγκατάστασης. Το μόνο που απαιτείται από τον χρήστη είναι να συνδέσει τον πομπό με την οπτικοακουστική συσκευή όπως ο δορυφορικός δέκτης η το DVD και τον δέκτη με την τηλεόραση. Στη συνέχεια βεβαία πρέπει να προσανατολίσει τις κεραίες πομπού- δέκτη, ώστε να έχουν επαφή η μια με την άλλη. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν δράση τα video senders τα οποία μεταδίδουν ασύρματα τα τηλεοπτικά σήματα από τη μια συσκευή στην άλλη.

Το όλο σύστημα λοιπόν αποτελείται από έναν πομπό, που τοποθετείται στο χώρο των οπτικοακουστικών συσκευών, ένα δέκτη ο όποιος τοποθετείται στον χώρο που επιθυμούμε λήψη, τις μονάδες τροφοδοσίας τους, τα καλώδια scart και ένα αισθητήρα υπέρυθρου ο όποιος αναλαμβάνει να μεταφέρει τα σήματα εντολών του τηλεχειριστηρίου από τη μονάδα του πομπού στην οπτικοακουστική συσκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.