Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

«Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει 180 μόνο αν θέλει να αποδράσει»

Οι απώλειες της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι πλέον σοβαρές, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος στέλνει σαφέστατο μήνυμα στον πρωθυπουργό να μη σκεφτεί να ζητήσει ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή.

Ο κ. Μιχελάκης τονίζει σε συνέντευξη του .....

στον «Τύπο της Κυριακής» ότι σε αυτή την περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει καταφύγει σε μια αντισυνταγματική απόφαση, προσπαθώντας να εκβιάσει, ενώ παράλληλα θα ετοιμάζει και την απόδραση του.

Εξαπολύοντας επίθεση και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο κατηγορεί πως διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς θα υπερψηφίσει το Μνημόνιο 2 μόνο αν έχουν πραγματοποιηθεί ριζικές αλλαγές στις πολιτικές για την έξοδο από την κρίση, ενώ κλείνει και πάλι την πρόταση σε κάθε περιθώριο συναίνεσης, χαρακτηρίζοντας τραγελαφική τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και επισημαίνοντας πως το αναγκαίο για τον τόπο και το ζητούμενο από την κοινωνία δεν είναι η συνενοχή στο λάθος, αλλά η συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους.

-Το τελευταίο διάστημα ζητάτε εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως αυτό έγινε μόλις περάσατε μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήδη βρισκόμασταν μπροστά και ότι η διεύρυνση της διαφοράς μας από το ΠΑΣΟΚ αποκτούσε μια αδιαμφισβήτητη δυναμική, την ίδια εκείνη ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς δεχόταν να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Και αυτό τονίζω. Εκλογές ζητήσαμε αμέσως μετά την τραγελαφική εκείνη συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Μια συμπεριφορά που έδειχνε αφενός την αδυναμία του να κυβερνήσει και αφετέρου την αδυναμία του να αποφασίσει για εκείνα που ο ίδιος παρουσίαζε ως απολύτως αναγκαία.

-Θα καταψηφίσετε ακόμα και αν διακυβεύεται ένα ακόμα μεγαλύτερο πακέτο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ;

Με βάση το Σύνταγμα, 180 ψήφοι απαιτούνται μόνο στην περίπτωση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση συνομολογεί ότι εκχωρούνται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τότε θα πρέπει να μας πει ποια κυριαρχικά δικαιώματα εκχωρούνται. Εάν ζητήσει υπερψήφιση με 180 ψήφους επικαλούμενη –όπως λέγεται-πολιτικούς λόγους, τρία πράγματα έχω να πω:

Πρώτον, θα έχει καταφύγει σε μια αντισυνταγματικού χαρακτήρα απόφαση. Διότι το πόσες ψήφοι χρειάζονται για κάθε νομοθέτημα καθορίζεται από το Σύνταγμα και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και σ’ αυτό όφειλε να τοποθετηθεί, αλλά δεν το έπραξε, ο συνταγματολόγος αντιπρόεδρος και υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Αδυνατώντας μάλιστα να αντικρούσει τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ για την αντισυνταγματικότητα των προθέσεων του, κατρακύλησε, ακολουθώντας την κυρία Μπακογιάννη, σε παραποίηση, διαστρέβλωση και συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Δεύτερον, μια τέτοια μεθόδευση θα σήμαινε μια απόπειρα εισαγωγής στο εθνικό μας Δίκαιο της αυθαιρεσία και του πολιτικού εκβιασμού. Πράγματα εξίσου απαράδεκτο.

Και τρίτον, εάν, ξαφνικά, ενώ δεν το έκανε στην πρώτη δανειακή σύμβαση και ενώ δεν το απαιτεί το Σύνταγμα, η κυβέρνηση απαιτήσει έγκριση με 180 ψήφους, το συμπέρασμα θα ήταν ένα και μόνο: Ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αποδράσει. Είτε, δηλαδή, να κάνει εκείνο που πήγε να κάνει πριν από λίγες ημέρες και δεν τον άφησαν οι δικοί του είτε να ζητήσει πρόωρη διάλυση της Βουλής και εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ δεν εκβιάζονται.


Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.