Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Σκανδαλίδης σε Νάντια: «Οι ‘‘Olive Kalamata’’ που βρέθηκαν σε ιταλικά super markets ενδέχεται να προέρχονται από την Ελλάδα»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης, σε απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 08/06/11 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με την προστασία της ελιάς και του ελαιόλαδου και συγκεκριμένα των ΠΟΠ – ΠΓΕ «Καλαμάτα», δήλωσε ότι «σχετικά με τις ‘‘Olive Kalamata’’ που βρέθηκαν σε ιταλικά super markets, υπάρχει πιθανότητα οι ελιές αυτές να προέρχονται από την Ελλάδα, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι κάποιες ελληνικές εταιρίες χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά την ονομασία ‘‘ΚΑΛΑΜΑΤΑ’’ για προϊόντα, τα οποία εξάγονταν αντί του ορθού ελιές ποικιλίας ‘‘ΚΑΛΑΜΩΝ’’».

«Πέραν αυτών, όμως» συνεχίζει ο Υπουργός, «το .........

παραπάνω πρόβλημα επεσήμανε και το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της τότε Νομαρχίας Πειραιά, όπου, ως λιμάνι εξαγωγής, έφταναν φορτία ελιών ποικιλίας Καλαμών από διάφορες περιοχές της χώρας και στην επισήμανση, καθώς και στα συνοδευτικά έγγραφά τους αναφέρονται ως ελιές ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και όχι ΚΑΛΑΜΩΝ». Βάσει των παραπάνω, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας), έχει ήδη αποστείλει σε όλα τα γραφεία ποιοτικού ελέγχου των τότε Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων έγγραφο, με το οποίο ενημέρωσε εκ νέου για την ισχύουσα νομοθεσία και την ορθή χρήση της ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Από την άλλη, συγκεκριμένα για την περίπτωση της κυκλοφορίας νοθευμένου ελαιόλαδου στην αγορά των ΗΠΑ, εμφανιζόμενου ως ελληνικού ΠΟΠ, αυτό έγινε γνωστό στο Υπουργείο μέσω του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των ΗΠΑ. Η αντίδραση του Υπουργείου υπήρξε άμεση και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στις ΗΠΑ, έχουν ήδη εντοπισθεί εταιρίες διανομής ελαιολάδου, ενώ είναι σε εξέλιξη πληρέστερος έλεγχος.

Κλείνοντας την απάντησή του, ο Υπουργός σημειώνει ότι για το ελαιόλαδο ειδικά, έχουν ήδη εκπονηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται προγράμματα προώθησης, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αγορά των ΗΠΑ. Πρόσφατα, μάλιστα, 24 προτάσεις για προγράμματα προώθησης υποβλήθηκαν στην Επιτροπή από χώρες μέλη της Ε.Ε. Από αυτές, έγιναν δεκτές 7 προτάσεις, από 4 μόνο χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σε σχετικές δηλώσεις της, η κ. Γιαννακοπούλου, μετά την παραπάνω απάντηση του Υπουργού, δήλωσε ότι «είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει εντοπίσει τις πηγές και τις διαδρομές του νοθευμένου ελαιόλαδου και της παράτυπης, παραπλανητικής και καταχρηστικής χρήσης της ονομασίας ΠΟΠ ‘‘Καλαμάτα’’. Από εδώ και πέρα, οφείλουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας πολύ πιο αποτελεσματικά και να κυνηγήσουμε αυτά τα φαινόμενα μέσω της προσεκτικής πιστοποίησης των επιχειρήσεων, της διενέργειας τακτικών ελέγχων στα σημεία παραγωγής και πώλησης, της διερεύνησης κάθε τεκμηριωμένης καταγγελίας για την τήρηση των προδιαγραφών των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.